Uit het verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'
Wat vindt GroenLinks?
GroenLinks vindt dat de overheid de economische crisis te lijf moet gaan met investeringen in groene banen. Investeringen in zonne-energie, windenergie, energiebesparing, openbaar vervoer, fietspaden en ga zo maar door. Dit verkiezingsprogramma barst van de ideeën en plannen voor groene banen, oftewel ‘Groen Werkt!’.
Meer diversiteit in werk. In vergelijking met de rest van Nederland is veel werkgelegenheid in Den Haag direct of indirect afhankelijk van de (rijks-)overheid. GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente blijft proberen ook andere bedrijven en organisaties naar Den Haag te halen. Onder andere door deze inspanningen was er tot begin 2009 een behoorlijke toename van de werkgelegenheid in de Haagse regio.
Economische crisis. De economische crisis werpt nu een grote schaduw op de arbeidsmarkt. Maar ook los daarvan staan nog te veel mensen aan de zijlijn. We hebben het dan vooral over de (langdurig) werklozen en de mensen voor wie gewoon werk niet mogelijk is, zoals Hagenaars met een indicatie voor de sociale werkvoorziening. GroenLinks vindt dat de gemeente deze zwakke groepen op de arbeidsmarkt niet mag vergeten. Ook, of misschien wel juist, nu de aandacht sterk gericht is op wat er nodig is om de gevolgen van de crisis te beperken.
Participatie en ondersteuning. Zeker in de huidige tijd lukt het veel mensen niet om op eigen kracht een nieuwe baan te vinden. Wie niet kan werken heeft inkomensondersteuning nodig en hulp bij het vinden van alternatieve manieren om deel te nemen aan de maatschappij. Op een andere plek in dit verkiezingsprogramma zijn de GroenLinks-voorstellen op dat terrein uitgewerkt. Wie wel kan werken maar de weg op de arbeidsmarkt niet goed kan vinden heeft ondersteuning in de vorm van arbeidsbemiddeling, re-integratie of scholing nodig.
‘We hebben u nodig’. GroenLinks gaat ervan uit dat werkzoekenden zich prettig voelen als ze mee kunnen doen in het maatschappelijk verkeer. Wij pleiten voor een activerende, positieve houding richting werkzoekenden, ook van de gemeente. GroenLinks denkt dat het credo “we hebben u nodig” veel effectiever is dan “u moet!”. Een uitkering korten leidt niet vanzelf tot meer activiteit. Dat gaat uit van een verkeerd mensbeeld. GroenLinks wil het creatieve in de mensen naar boven halen en pleit ervoor om mensen ‘in hun kracht te zetten’. Dat wil zeggen: mensen de mogelijkheden aanreiken om zelfstandig hun leven in te vullen. Werk biedt de mogelijkheid om zelfstandig een inkomen te verwerven en – zo mogelijk nog belangrijker – om te leren en ervaring en sociale contacten op te doen.
Maatschappelijk actief. Werk hoeft niet altijd betaald werk te zijn. Ook andere maatschappelijke activiteiten zijn wat dit betreft waardevol. De oudere langdurig werkloze met alleen basisschool die in de buurt of bij de sportvereniging maatschappelijk actief is, hoeft voor GroenLinks niet elke week een sollicitatiebrief te sturen. Het uitgangspunt voor GroenLinks is de zelfstandigheid en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Soms zit die zelfstandigheid in maatschappelijk werk met een uitkering. Voor veel mensen ligt die zelfstandigheid in betaald werk.
Slimme combinaties. GroenLinks wil slimme combinaties maken tussen werk, uitkering en (groene) diensten. Meer samenhang in beleid en uitvoering is hard nodig. Waarom staan mensen met een uitkering aan de zijlijn terwijl er zoveel nuttigs te doen valt? De zorg en het onderwijs komen handen tekort en dit wordt de komende jaren alleen maar erger. Buurtonderhoud en veiligheid op straat kan sterk verbeteren. In de persoonlijke dienstverlening, kleine reparaties en onderhoud aan de woning en vervoer binnen de wijk is er veel onvervulde behoefte aan diensten. Waarom is er in Escamp geen boodschappenbezorgdienst voor mensen met een zwakke gezondheid en een kleine portemonnee? Waarom heeft een druk stadsdeel als Regentes/Valkenbos geen fietstaxinetwerk in de wijk? Met dit soort slimme combinaties slaan we drie vliegen in een klap: sociaal omdat mensen kunnen meedoen in de samenleving, economisch omdat het werkgelegenheid oplevert en het is beter voor het milieu.
Inkomensondersteuning. Soms levert de uitkering of betaald werk gewoon niet genoeg op om echt van de rond te komen. Ook daar is een taak voor de overheid weggelegd in de vorm van financiële ondersteuning. Tijdelijke inkomensondersteuning kan mensen weer uitzicht bieden op een zelfstandig bestaan. Eind 2007 waren er nog 56.439 huishoudens met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. In deze huishoudens leeft ruim een kwart van de Haagse kinderen. Vooral eenoudergezinnen en allochtone Hagenaars zitten op de rand van het sociaal minimum: meer dan de helft van de eenoudergezinnen moet rondkomen van 110% van het sociaal minimum. Allochtone kinderen hebben een 3 tot 5 keer meer kans op armoede dan niet-allochtone kinderen. Van alle kinderen van Marokkaanse afkomst leeft zelfs ruim tweederde op het sociaal minimum. Dat zijn geen cijfers om tevreden achterover te leunen.
Wat heeft GroenLinks gedaan?
Armoedebestrijding. GroenLinks heeft zich vooral gericht op het stimuleren van ondernemerschap (onder andere via het beschikbaar stellen van microkredieten) en armoedebestrijding. De armoedenota van GroenLinks (2005) was een belangrijke bouwsteen voor het armoedebeleid van dit college. Het college heeft echt werk gemaakt van armoedebestrijding. Bestaande minimaregelingen zijn beter op elkaar afgestemd. De gemeente heeft veel gedaan om mensen met een heel kleine beurs te laten zien welke steun de gemeente kan geven. De gemeente heeft promoteams opgericht, die een kleine 600 huisbezoeken hebben afgelegd met 90% aanmeldingen voor regelingen. Ouderen, chronisch zieken en gezinnen kinderen krijgen extra aandacht van de gemeente.
Steun economisch beleid. Daarnaast steunt GroenLinks het economisch beleid dat het college de afgelopen jaren heeft ingezet. Een belangrijk doelstelling van dat beleid is ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in de Haagse regio niet alleen drijft op de kurk van de (rijks)overheid.
Samenwerking. Een ander speerpunt is een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De stichting ‘Samenwerking Onderwijs en Bedrijven’ vervult hier een nuttige rol.
Wat gaat GroenLinks doen?
Aansluiting onderwijs-bedrijfsleven. De stichting Samenwerking Onderwijs en Bedrijven (SOB) voert veel concrete activiteiten uit om onderwijs en bedrijven dichter bij elkaar te brengen. Zo wordt gewerkt aan een stagebank waar leerlingen beroepservaring kunnen opdoen en waardoor de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt soepeler wordt. Tegelijkertijd stellen we vast dat de samenwerking tussen het Haagse middelbaar en hoger onderwijs (ROC en de Haagse Hogeschool) met het bedrijfsleven nog voor verbetering vatbaar is.
Regionale CAO. GroenLinks wil onderzoek naar de mogelijkheden van een regionale cao. Het doel van zo’n regionale cao is om meer verplichtende afspraken te maken met onderwijs en bedrijfsleven (werkgevers en werknemers) in de Haagse regio.
MBO. GroenLinks ziet graag dat het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) op korte termijn kortdurende opleidingen aanbiedt die optimaal aansluiten bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt. We denken daarbij aan opleidingen in milieuvriendelijke technische richtingen, de zorg en de verpleging. Het bedrijfsleven zit (nog steeds) te springen om vakkrachten met een basisniveau aan kwalificaties die vervolgens ‘on the job’ verder kunnen leren. Hetzelfde geldt voor de verzorgingsinstellingen.
Ondernemerschap. GroenLinks wil het ondernemerschap stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door mensen met een uitkering te stimuleren voor zichzelf te beginnen. Of door microkredieten te verstrekken tegen gunstige voorwaarden.
Nieuwe Nederlanders. GroenLinks wil ook het ondernemerschap onder nieuwe Nederlanders de ruimte geven. Er zitten veel ondernemers onder migrantengroepen. Alleen al de stap om naar Nederland te komen getuigt al van een bereidheid om het bekende te verlaten en risico’s te nemen – bij uitstek ondernemerseigenschappen.
Inburgering. GroenLinks stelt voor dat de Kamer van Koophandel en andere ondernemersorganisaties een rol krijgen in de inburgeringstrajecten.
Drie vliegen in één klap. GroenLinks wil een milieuvriendelijk en arbeidsintensief binnenstedelijk vervoersnetwerk creëren. Daarmee slaan we drie vliegen in één klap: goed vervoer op maat, werkgelegenheid en minder belasting voor het milieu. De Tuktuks zijn er al, dus waarom de beweging niet afmaken en ook stimuleren dat er een netwerk van betaalbare fietstaxi’s komt. Haagse Riksha’s dus.
Servicebaan. GroenLinks wil dat de gemeente meer mensen met een lage(re) opleiding aan een ‘servicebaan’ helpt. Servicebanen zijn banen die tot doel hebben het leven van ouderen, gezinnen met kinderen en hulpbehoevenden een stukje aangenamer en makkelijker te maken.
Dienstencheques. Een goed middel dat kan worden ingezet bij de servicebanen is de ‘dienstencheque’. Mensen met een kleine beurs (bijvoorbeeld mensen met een Ooievaarspas) ontvangen een dienstencheque. Daarmee kunnen zij diensten inkopen tegen een sterk gereduceerde prijs. Degenen die de diensten verricht kan de cheques verzilveren bij de gemeentelijke dienst Werk en Inkomen.
Van het zwarte naar het witte circuit. De dienstencheque heeft als neveneffect dat er veel werk uit het grijze en zwarte circuit verschuift naar het witte circuit. Als uitkeringsgerechtigden huishoudelijke en kluswerkzaamheden ‘wit’ gaan verricht komen ze in aanmerking voor sociale verzekeringen.
Stadssteward. De stadssteward kan toeristen en bijvoorbeeld ook ouderen en kinderen op weg kunnen helpen in de binnenstad. Welke tram moet ik hebben voor Madurodam? Waar kan ik die lekkere Haagsche hopjes kopen? Welke bus brengt mij naar het Westeinde ziekenhuis?
Loonkostensubsidies. In de wijken ligt veel werk, bijvoorbeeld het opknappen van de buurt, het onderhoud van het groen en toezicht en veiligheid op straat. Vaak gaat het om werk wat in het verleden is wegbezuinigd. GroenLinks wil loonkostensubsidies inzetten om ervoor te zorgen dat werkzoekenden maatschappelijk nuttige activiteiten kunnen verrichten. Wel is het erg belangrijk dat mensen een doorgroeiperspectief behouden. Gesubsidieerde arbeid dus als een tussenstation en niet als een eindstation.
Investeringen. GroenLinks wil economisch en sociaal beleid verbinden. De gemeente biedt bedrijven en instellingen gunstige investeringsvoorwaarden. In ruil daarvoor biedt de organisatie stageplaatsen, opleidingsplaatsen en arbeidsplaatsen voor kansarme groepen op de arbeidsmarkt.
Midden en Kleinbedrijf (mkb). Het mkb is een belangrijke groeimotor, ook op het gemeentelijke niveau. GroenLinks wil het kleine ondernemers gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld door ze administratief werk uit handen te nemen, zoals de loonadministratie.
Gemeenschappelijke diensten. GroenLinks wil bevorderen dat in bedrijfslocaties kleinere ondernemingen gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke diensten, zoals de (salaris)administratie, schoonmaak en bewaking. Een goed voorbeeld van zo’n locatie is Binck36.
Onbenutte ruimte. De binnenstad kent veel onbenutte ruimte, boven winkels bijvoorbeeld. GroenLinks wil dat de gemeente afspraken maakt met ondernemers in de binnenstad om deze ruimte beter te gebruiken. Bijvoorbeeld als atelierruimte voor kunstenaars of woonruimte voor studenten. Dit heeft ook een spin-off naar de economie in de binnenstad (avondwinkels, horeca) en dit verbetert het leefklimaat.
Samenwerking regio gemeenten. De regio Haaglanden en het Westland kunnen op veel terreinen van elkaar profiteren. Den Haag heeft veel voorzieningen waar de ‘buren’ gebruik van kunnen maken, terwijl in de omliggende gemeenten nog veel werk is voor lager geschoolde werkzoekenden. GroenLinks wil afspraken maken met de gemeente Westland, het Westlandse bedrijfsleven en andere gemeenten over werk voor lager geschoolde Haagse werkzoekenden.
Zuiderstrand. GroenLinks is tegen de huidige plannen voor een buitenhaven met cruiseterminal gecombineerd met woningbouw op het Zuiderstrand. Investeringen in economie en werkgelegenheid moeten voor GroenLinks duurzaam zijn en geen schade toebrengen aan natuur en milieu. De huidige plannen hebben onduidelijke economische opbrengsten terwijl de rust en ruimte op het Zuiderstrand definitief verdwijnt. Daarnaast heeft woningbouw op deze plaats grote gevolgen voor de verkeersafwikkeling, het milieu en de natuur.
Nieuwe banen. Veel multinationals, ambassades en internationale instellingen zijn gevestigd in onze stad. Veel hoogopgeleide buitenlanders wonen en werken in onze stad. Deze groep hecht groot belang aan een hoogwaardig voorzieningenniveau op cultureel en educatief vlak. Dit biedt tal van kansen voor werkgelegenheid: op cultureel gebied maar ook in de schoonmaak, het vervoer en de beveiliging. GroenLinks vindt dat de gemeente de komende jaren werk moet maken om in deze sector nieuwe banen mogelijk te maken.
‘Kinderen doen mee’. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat kinderen uit arme gezinnen toch gewoon lid kunnen worden van een sportvereniging of kunnen meedoen met een leuke activiteit in het buurthuis. We willen daarom doorgaan met de ‘Kinderen doen mee’-maatregelen. Ook een Jeugdcultuurfonds kan een goede impuls geven en meerdere doelen dienen: meedoen en onderwijs.
Terugkeer naar werk. Stimuleren dat mensen vanuit een uitkeringssituatie weer zelf terugkeren naar de arbeidsmarkt. Mensen weten vaak zelf heel goed waar hun kansen liggen. GroenLinks wil daarom het gebruik van het ‘persoonlijke re-integratiebudget’ nog meer aanspreken.