GroenLinks bekroont paddenstoelen op koffiedik met Groen Lintje

Donderdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag reikt GroenLinks jaarlijks het Groene Lintje uit aan initiatieven die Den Haag op hun eigen manier duurzamer maken. Dit jaar gaat de prijs naar HaagseZwam: een onderneming die koffiedik ophaalt bij bedrijven, om hier vervolgens oesterzwammen op te kweken. 
 

Raadslid Maarten De Vuyst: “HaagseZwam benut ons afval en maakt er een grondstof van. Koffiedik wordt zo de voedingsbodem voor lekkere oesterzwammen die weer hun weg vinden naar Haagse borden. HaagseZwam is circulair, en ook een erg inclusieve werkgever. De zwammen helpen zo mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.”  
 
In Den Haag verbruiken we jaarlijks ruim 6 miljoen kilo koffie. Dit levert veel koffiedik en andere restproducten op. Daarom haalt HaagseZwam het koffiedik en andere restproducten op de fiets op bij Haagse bedrijven, om het als voedingsbodem te gebruiken voor de kweek van oesterzwammen. Die worden vervolgens geleverd aan verschillende Haagse restaurants, maar ook de veganistische bitterballen die ervan worden gemaakt zijn op steeds meer menukaarten terug te vinden. Bovendien kunnen particulieren bij Haagse Zwam een eigen ‘growkit’ kopen, om zo zelf ook paddenstoelen te kweken op koffiedik. Naast het duurzame productiemodel heeft Haagse Zwam ook een belangrijke sociale functie: zo werken er vijf medewerkers die door omstandigheden anders lastiger aan een baan zouden komen. 
 
Annelies Goedbloed, initiatiefneemster van HaagseZwam, nam de prijs in ontvangst: “Dankjewel voor dit mooie groene lintje! Het is een enorme opsteker en een motivator om door te gaan met duurzaam en sociaal ondernemen om langdurige positieve impact te maken. Dat doe ik in samenwerking met mooie bedrijven uit Den Haag, allemaal met deze mensen. Dankbaar, een groot dankjewel.”
 
Het Groene Lintje wordt jaarlijks door verschillende GroenLinks-afdelingen uitgereikt. Dit jaar reikte GroenLinks Den Haag het lintje voor de twaalfde keer uit. Onder de vorige winnaars van het Haagse lintje zijn restaurant Instock, elektrische voertuigenhandelaar Juizz en lokale versmarkt Lekkernassûh.