De ingelaste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben voor veel Hagenaars serieuze financiële gevolgen. GroenLinks wil dat de gemeente deze mensen ruimhartig behandelt en extra steun biedt, zolang de coronacrisis doorzet. 

Daar roepen GroenLinksraadsleden Erlijn Wenink, Serpil Ates en Mariëlle Vavier toe op in schriftelijke vragen aan het Haagse  stadsbestuur. Donderdagmiddag besloot het kabinet dat bijeenkomsten en evenementen met meer dan 100 mensen afgelast moeten worden en dat mensen waar mogelijk thuis moeten werken. Dat heeft financiële gevolgen voor verschillende groepen, zoals bijvoorbeeld zzp-ers, uitzendkrachten en mensen uit de culturele sector. Wenink: “Deze periode van het coronavirus is een ultiem moment om solidair te zijn met mensen met een kwetsbare gezondheid, door zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar dan moeten we ook solidair zijn met financieel kwetsbare mensen, zonder zekerheid of buffer om dit op te kunnen vangen.”

Om met de huidige situatie om te gaan, willen de GroenLinksers daarom dat de gemeente bewoners die het financieel moeilijk hebben sneller te hulp schiet. Dat kan bijvoorbeeld door met corporaties af te spreken geen huisuitzettingen te doen. In verschillende steden in de VS is er momenteel zo’n moratorium op huisuitzettingen als gevolg van inkomstenverlies door het coronavirus.

Ook vragen de GroenLinks raadsleden aan het stadsbestuur om ruimhartiger om te gaan met het te laat betalen van gemeentebelastingen en coulanter te zijn bij de toegang tot schuldhulpverlening. “In deze situatie is er bij heel veel mensen sprake van overmacht, laten we daar op een menselijke manier mee omgaan.”   Eerder stelde raadslid Ates al schriftelijke vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de daklozenopvang.