Bram van Ojik staat op nummer twee van de lijst voor de Twee Kamerverkiezingen van 12 september. Tevens woont hij in Den Haag. Om beter kennis met hem te maken interviewt de webredactie van GroenLinks Den Haag hem over wonen in Den Haag, Bram van Ojik en Haagse en landelijke politieke kwesties.
Waarom woon in je in Den Haag?
Ik ben 20 jaar geleden naar Den Haag verhuisd omdat ik in de Tweede Kamer kwam, voor GroenLinks. Mijn vrouw en ik woonden heel leuk in Amsterdam, maar het werd te ingewikkeld met jonge kinderen. Dus toen zijn we in een heel leuk huis gaan wonen in de Vruchtenbuurt, en daar wonen we nog steeds.
Is de Vruchtenbuurt een leuke buurt om te wonen?
Ja. Het is dicht bij de duinen en de zee. Maar het is natuurlijk een heel keurige buurt. Het is er niet heel dynamisch.
Niet heel multiculti?
Nee. De segregatie is toch heel groot in Den Haag: de scheiding tussen de witte en zwarte wijken. Meer dan in Amsterdam.
Als je nu opnieuw zou moeten kiezen, in wat voor wijk zou je dan gaan wonen?
Dan zou ik kiezen voor wat meer stadse pluriformiteit. Ik zou wat centraler in de stad gaan wonen om meer van het stadse leven mee te krijgen.
Je vertelde dat je de nieuwsbrief van GroenLinks Den Haag leest, je bent dus goed op de hoogte: welke Haagse politiek kwesties trek je je aan?
In lokale politiek vind ik de zorg om de publieke ruimte belangrijk. Ik trek me de kap dus aan die dreigt voor de bomen aan de Laan van Meerdevoort. En parkeerplaatsen in de Vlierboomstraat die groter worden gemaakt, ten koste van de fietsers. Dat vind ik verkeerde keuzes. Ik vind openbaar vervoer belangrijk. Ik kan me dus ergeren als er na 22:15 uur geen tram door de tramtunnel kan.
Wat zijn landelijke politieke kwesties die veel invloed hebben op Den Haag?
De leefbaarheid in een stad wordt voor een deel bepaald door de keuzes die landelijk worden gemaakt. De vergroening die GroenLinks bijvoorbeeld inzet met het verkiezingsprogramma, op gebieden als filedruk, CO2-uitstoot en natuurgebieden, komen ten goede aan de bereikbaarheid en de leefbaarheid van Den Haag en de mogelijkheid te recreëren in de buurt van de stad, in het Groene Hart. Ik heb overigens de indruk dat de centrale overheid altijd veel taken op het bordje van lokale overheden legt, zonder daarbij de middelen te geven.
Hoe ben je zo, schijnbaar, uit het niets op plaats twee van de lijst terecht gekomen?
Ik voel me al heel lang verbonden met GroenLinks. Ik heb veel dingen gedaan voor de partij, vanaf de oprichting, in 1990, en daarvoor binnen één van de partijen waaruit GroenLinks voortkwam, de PPR. In 2008 heb ik bijvoorbeeld de commissie voorgezeten die het nieuwe beginselprogramma schreef. Ik denk dat GroenLinks iemand wilde met veel maatschappelijke ervaring. Ik ben geen beroepspoliticus: ik ben ambtenaar geweest, heb in het buitenland gewerkt en ben voorzitter van Milieudefensie geweest. Maar eigenlijk zou je het moeten vragen aan de kandidatencommissie: die heeft mij voorgedragen. En daarna heeft het congres mij gekozen. Ik was heel erg verrast. Maar vond het hartstikke leuk.
Je hebt veel met ontwikkelingssamenwerking gedaan, nu sta je op de lijst voor GroenLinks. Als je het geld maar één keer kon uitgeven, aan ofwel ontwikkelingssamenwerking, danwel de vergroening van de Nederlandse economie, waar zou je dan voor kiezen?
De vergroening van de Nederlandse economie levert geld op. En van dat geld zou ik ontwikkelingssamenwerking financieren. Het is een misverstand om te denken dat de vergroening van de economie geld kost: het schept werkgelegenheid, trekt investeringen aan en bevordert de handel. Er is geen dilemma: de vergroening van de Nederlandse economie is goed voor de Nederlandse economie.
Wat wil je nog zeggen tegen de kiezers in Den Haag?
GroenLinks moet alle zeilen bijzetten om een goed verkiezingsresultaat te behalen. Het is van groot belang dat we dat doen, want we hebben laten zien dat we in staat zijn onze idealen om te zetten in concrete resultaten. Kijk bijvoorbeeld naar wat we met het lenteakkoord hebben binnengehaald. Maar daarvoor hebben we een sterke aanwezigheid in de Tweede Kamer nodig. Daarom wil ik iedereen oproepen om tot het allerlaatste moment keihard te werken om mensen te overtuigen van het feit dat een stem op GroenLinks een groener en socialer Nederland dichterbij brengt.
Geschreven door Martijn Schackmann namens de onafhankelijke webredactie van GroenLinks afdeling Den Haag.
Reageer op dit artikel op de Facebookpagina van GroenLinks Den Haag!