Aan de Ketelstraat 23 bevindt zich een pand dat een unieke herbestemming heeft gevonden. Buurtbewoners en andere betrokkenen hebben zich verenigd om het te behouden.

Het voormalige schoolgebouw staat in de Molenwijk (Laakkwartier-Noord) en is het laatste overgebleven authentieke gebouw in de stijl van de Nieuwe Haagsche School, een bouwstijl die op zijn populairst was van 1920 tot 1940 en die zich kenmerkt door kubistische vormgeving en door het gebruik van voor die tijd nieuwe materialen zoals beton en staal. 

Tot 1995 was basisschool de Karavaan in het pand gevestigd. Na de fusie van de basisscholen De Karavaan en De Kameleon kwam het gebouw leeg te staan en kwam er antikraak in. In 2009 zou het pand gesloopt worden. De oude bomen achter het pand zouden blijven staan. Er zouden appartementen en kinderopvang komen. De projectontwikkelaar ging echter failliet. In 2011 kon Coöperatief Eigenwijzer -een bedrijf dat mensen vanuit een uitkering aan het werk probeert te helpen- het pand antikraak van de gemeente huren. Jaap Westbroek, directeur van Coöperatief Eigenwijzer, had op 5 december 2012 wethouder Marnix Norder uitgenodigd om hem te laten zien wat er in de Ketelstraat 23 allemaal gebeurde. Toen ontmoetten Riemer Knoop, erfgoeddeskundige, Marijke Bruggeman, historicus en archivaris, en Roeena Patmo-Mahdi, architect, elkaar. Zij besloten onderzoek te doen en ontdekten de cultuurhistorische waarde van het pand, dat gebouwd is naar een ontwerp van Co Brandes, aangepast door stadsbouwmeester D.C. van der Zwart. Na aankondiging van nieuwe sloopplannen, begin 2013, hebben zij de 'Vrienden van Ketelstraat 23' opgericht. Naast het uitdragen van het belang van de cultuurhistorische waarde van het gebouw hebben de Vrienden zich sinds 2010 sterk ingezet voor het vinden van een herbestemming van het pand. 

Initiatieven

Er zijn uiteenlopende initiatieven ontwikkeld door buurtbewoners die een plek hebben gevonden in het gebouw. De bindende factor is dat alle personen en organisaties die er gevestigd zijn zich willen inzetten voor de buurt Molenwijk en haar bewoners. Omdat dat een eis is, zijn alle initiatieven maatschappelijk en/of cultureel georiënteerd.

De initiatieven lopen van een biologische tuin, waar buurtbewoners zelf groenten kweken en verkopen, tot een babymassagecentrum en een oppascentrale voor kinderen in de buurt. Onderzoeker Robert Duiveman heeft een kantoor in het gebouw en doet, samen met studenten en onderzoekers van de Haagse Hogeschool, onderzoek naar de ontwikkeling van de wijk en haar bewoners.

In juni 2013 hebben de Vrienden een brief gestuurd aan de gemeenteraad met het verzoek het pand te behouden. Er werd een petitie gehouden onder de bewoners, voor zowel het behoud van het gebouw als van de bomen, die in drie dagen meer dan 500 handtekeningen opleverde.  

Op 12 september hebben Inge Vianen en Arjen Kapteijns van GroenLinks een aantal vragen ingediend inzake de bomen in de Ketelstraat die de gemeente wil kappen. Het college heeft inmiddels geantwoord dat ze de kap door willen zetten. Dit omdat ze achter het gebouw liggen en dus niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Daarnaast zouden ze in slecht staat verkeren. GroenLinks is het niet eens met deze beslissing, temeer omdat drie van de elf te kappen bomen als monumentaal kunnen worden aangewezen.

Onderzoek

Daarnaast heeft Groenlinks op 11 september in de commissie Ruimte een verzoek gedaan om onderzoek te doen naar mogelijkheden om het pand te behouden. Niet alleen vanwege de historische waarde van het gebouw, maar ook vanwege alle initiatieven die er zich inmiddels in bevinden. De commissie Ruimte heeft de wethouder daarna unaniem opdracht gegeven dat onderzoek te doen. Deze maand komt de wethouder met de resultaten van het onderzoek.

De initiatieven die nu door de wijkbewoners worden opgezet in de Ketelstraat juicht GroenLinks van harte toe. Mensen die dit soort activiteiten willen ondernemen in hun wijk moeten volgens GroenLinks door de gemeente ondersteund worden. Deze samenwerkingsverbanden zijn goed voor de onderlinge contacten en de leefomgeving van een wijk als de Molenwijk. De petitie laat zien dat de wijk er ook zo over denkt. GroenLinks vindt dat deze bewoners serieus genomen moeten worden en betrokken bij de eventuele sloop of verbouwing van het gebouw. GroenLinks is in er in het algemeen voor om leegstaande panden niet leeg te laten staan maar om deze te renoveren en te laten gebruiken voor bijvoorbeeld (tijdelijke) bewoners-, wijk- of stadsinitiatieven. De initiatieven die nu ontplooid worden in de Ketelstraat 23 zouden, ook bij een eventuele doorgang van sloop, de mogelijkheid moeten hebben om door te gaan in een ander geschikt pand.

Ondanks de onzekere toekomst is Marijke Bruggeman, van de Vrienden van Ketelstraat 23, blij met alles dat men samen met de bewoners in relatief korte tijd op de rails heeft gekregen. Zowel Coöperatief Eigenwijzer, Vrienden en bewoners blijven werken aan nieuwe initiatieven en hopen dat zij die in 2014 kunnen blijven voortzetten. En dan het liefst in de Ketelstraat 23.

Voor GroenLicht geschreven door Chantal Forêt

Foto en eindredactie Martijn Schackmann