Vrijdag 5 februari voerde GroenLinks Den Haag actie voor meer mogelijkheid om plastic afval gescheiden in te leveren. In veel gemeenten in Nederland is het sinds kort mogelijk om dit te doen. Veel steden zorgen er voor dat het elke vier weken wordt opgehaald voor de deur. Den Haag heeft veertig containers geplaatst waarin het plastic door de bewoners moet worden gestort. De wijk Leyenburg komt er daarbij echter slecht vanaf: daar is geen inleverpunt voor plastic afval. GroenLinks voerde daarom actie in Leyenburg door van deur tot deur plastic op te halen. Vele bewoners reageerden zeer positief op de actie.

's Middags bood Inge Vianen het ingezamelde afval aan wethouder Baldewsingh (PvdA) aan. De wethouder complimenteerde GroenLinks met deze actie en gaat zich inzetten om meer afvalpunten erbij te krijgen, al kon hij geen harde toezegging doen. Inge Vianen kijkt terug op een geslaagde campagneactie.


Waarom deze actie in Leyenburg?

“In Den Haag staan op 20 plaatsen containers waarin burgers plastic kunnen gooien. In de wijk Leyenburg is geen container. Als GroenLinks vinden we dat ook in Leyenburg een plastic-container moet komen.”

Hoe heb je actie gevoerd in Leyenburg?

“We hebben vantevoren een flyer in de wijk verspreid dat wij op vrijdag 5 februari plastic gingen inzamelen. We zijn met drie bakfietsen door de wijk gereden en hebben plastic ingezameld. De reacties waren zeer positief. Er waren mensen die wekenlang het plastic hadden bewaard en nu kans zagen dit in te leveren. Op veel plekken in de wijk stond het plastic afval al op de stoep om door ons opgehaald te worden. De wijkbewoners waren blij met onze actie.”

Twintig containers in de stad. Is dat niet veel te weinig?

“Je moet het burgers zo gemakkelijk mogelijk maken. In België en Duitsland zamelt men al veel langer plastic in. Misschien moet je het net als oud papier één keer per maand gewoon op de straat kunnen zetten. Nu moeten burgers echt een stuk fietsen om het plastic in de container te gooien. We horen ook dat veel containers volzitten. Er is dus wel echt draagvlak om plastic apart in te zamelen.”

Enkele Limburgse gemeenten beweren dat het effectiever is plastic machinaal te scheiden?

“De proef in Limburg waaruit zou blijken dat apart plastic inzamelen niet effectiever is, vind ik erg interessant. Je moet het de burger niet moeilijker maken dan nodig is. Als het mogelijk is plastic uit het totale afval te scheiden en daarmee meer milieuwinst te maken, moet je daar serieus naar kijken.”

Wat moet er op de korte termijn in Den Haag gebeuren?

“We hebben het plastic afval aangeboden aan wethouder Baldewsingh. Hij was heel positief over onze actie. Ook de wijkbewoners reageerden heel enthousiast. Met dit draagvlak moet je iets doen. Je moet het burgers ook niet te lastig maken. Daarom moeten er meer containers in de stad komen. Het liefste op plekken waar nu al glas- en papiercontainers staan. Daar bereik je het meeste mee. Ik hoop in ieder geval dat in Leyenburg snel een plastic-container komt.”