Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

GroenLinks eist stevige maatregelen voor schone lucht

GroenLinks eist stevige maatregelen voor schonere lucht in Den Haag. De huidige aanpak tegen luchtvervuiling blijkt niet effectief genoeg. Den Haag is een van de meest vervuilde regio’s in Europa en voldoet nog steeds niet aan de Europese regelgeving voor luchtkwaliteit. GroenLinks wil concrete afspraken met ‘veelrijders’ als taxi’s, touringcars en bedrijven die aan de gemeente leveren.

In sommige delen van Den Haag is de lucht zo vies dat het er ongezond is om te wonen. De gezondheidsrisico’s zijn ernstig. Luchtvervuiling kost bewoners gemiddeld een tot twee jaar van hun leven. En kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met ademhalingsproblemen hebben extra veel last van vervuilde lucht.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “De maatregelen van het college zijn nog te soft en vrijblijvend. Zo zijn er speciale laadpalen voor taxi’s en is er een riante subsidieregeling. Maar daar wordt geen gebruik van gemaakt. Er rijden in Den Haag nog steeds geen elektrische taxi’s. Het is nu tijd om harde afspraken te maken”.

Donderdag spreekt de gemeenteraad over de luchtkwaliteit, GroenLinks komt dan met concrete voorstellen voor afspraken over touringcars zonder roetfilter, strengere eisen aan vrachtwagens in het centrum en elektrische voertuigen voor Haagse bedrijven.