GroenLinks en D66: vragen over pesticiden op sportvelden

GroenLinksraadslid Maarten De Vuyst heeft samen met Birgül Özmen (D66) schriftelijke vragen gesteld over het mogelijke gebruik van chemische pesticiden op de Haagse sportvelden.

GroenLinksmoties uit het verleden hebben het gebruik van het giftige middel Roundup van Monsanto/Bayer in Den Haag in principe uitgesloten. Uit landelijke berichtgeving blijkt echter dat veel sportclubs nog moeite hebben met het uitbannen van dergelijke chemische pesticiden. Onkruidverdelgers als Roundup zijn sinds 2017 verboden, maar kennen een uitzonderingspositie voor sportverenigingen.

GroenLinks en D66 maken zich zorgen over de risico’s die deze middelen met zich meebrengen voor de volksgezondheid en willen bevestiging dat het gebruik ervan in Den Haag is uitgesloten: ook bij eventuele externe partijen die ingehuurd zijn door de gemeente. De Vuyst: “In Den Haag sporten volwassenen en kinderen voor hun plezier en gezondheid. Wij willen zeker weten dat zij dit dan ook in een gezonde omgeving kunnen doen, op een sportveld zonder chemische middelen.”