Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

GroenLinks en Haagse Stadspartij: gemeente blundert bij pilot regelvrije bijstand

GroenLinks en de Haagse Stadspartij zijn verbijsterd over de problemen bij een proef om het mensen in de bijstand makkelijker te maken een onderneming te starten. De gemeente is de gegevens kwijtgeraakt van mensen die zich hebben aangemeld. Bijna een jaar nadat besloten werd de pilot te doen is nog bijna niets bereikt.

Op initiatief van onder andere GroenLinks en de Haagse stadspartij werd in april 2016 besloten een proef te doen om mensen in de bijstand meer vrijheid te geven bij het opzetten van een onderneming. Door regels zoals de sollicitatieplicht en de verplichte tegenprestatie is dat nu vaak moeilijk.

Voor de pilot ‘Ondernemend uit de Bijstand’ konden 100 mensen met een bijstandsuitkering zich opgeven. Woensdag werd echter bekend dat de gemeente de gegevens kwijt is van mensen die zich hebben ingeschreven.

Daarnaast ontvangen GroenLinks en de Haagse Stadspartij signalen dat de gemeente te weinig hulp biedt bij de oprichting van sociale coöperaties. De sociale coöperaties zijn een belangrijk onderdeel van de proef maar door het gebrek aan ondersteuning dreigt een aantal initiatieven nu te stranden.

GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns is niet te spreken over de gang van zaken: “Na bijna een jaar zijn we nog geen stap verder met dit belangrijke project. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente hier zulke steken laat vallen.”

De partijen willen opheldering van het college en hebben schriftelijke vragen gesteld.