Openbaar toilet Buitenhof - Foto: app.ongehinderd.nl
Openbaar toilet Buitenhof - Foto: app.ongehinderd.nl

GroenLinks en Haagse Stadspartij zijn pissed off

[Persbericht] - In de Haagse binnenstad is maar één openbaar toilet waar vrouwen in hoge nood terecht kunnen. De Haagse Stadspartij en GroenLinks willen snel meer genderneutrale wc’s in Den Haag en voeren donderdag actie. De partijen plaatsen dan zelf een tijdelijke wc op de Grote Marktstraat.

De partijen constateerden al eerder dat er een groot gebrek is aan genderneutrale  openbare toiletten in Den Haag en dienen binnenkort een voorstel in om daar verandering in te brengen.

In heel Den Haag zijn 21 locaties met openbare toiletvoorzieningen. In het centrum zijn slechts zeven openbare toiletten waarvan zes bestaan uit plaskruizen, vrouwen kunnen alleen terecht op de wc op het Buitenhof.

Van de 10 grootste gemeenten van Nederland is Amsterdam de meest gastvrije toiletgemeente. Volgens "Hoge Nood", een app met 5000 (semi-)openbare toiletten. Den Haag komt in deze top 10 niet eens voor!

“Het is discriminerend en niet meer van deze tijd dat er voor vrouwen zo weinig openbare toiletten beschikbaar zijn”, zegt Peter Bos (Haagse Stadspartij). "Meerdere partijen hebben al heel vaak gevraagd om actie. We zijn het nu zat: die toiletten moeten er nu echt komen."

Mariëlle Vavier, fractievertegenwoordiger van GroenLinks sluit zich hierbij aan. “In een stad als Den Haag moet dit gewoon te regelen zijn. Want niet alleen mannen moeten weleens heel nodig!”

Donderdagmiddag om 17.00 uur plaatsen de twee partijen een tijdelijk toilet op de Grote Marktstraat om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de kwestie. De fracties zijn dan aanwezig om de nieuw wc uit te proberen!