Arjen Kapteijns
Arjen Kapteijns

GroenLinks en PvdA: Den Haag moet lidmaatschap Amerikaanse lobbyclub stop zetten.

In een bericht in het dagblad Trouw[1] van donderdag wordt gesteld dat Den Haag lid is van een Amerikaanse lobbyclub voor bedrijven. Op de website van deze American Chamber of Commerce (AmCham) staat inderdaad het The Hague bussiness agency (THBA)  één van hun leden is.

De lobbyclub AmCham lobbyt voor lage belastingen en was bijvoorbeeld lang voor het afschaffen van de landelijke dividendbelasting. Wat GroenLinks en PvdA betreft is het niet uit te leggen dat dit ook mede in naam van onze stad gebeurde en zouden we ons hieruit terug moeten trekken.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks: “GroenLinks onderschrijft het belang van goede banden met het bedrijfsleven. Maar het promoten van Den Haag mag niet gekoppeld zijn aan het lobbyen voor lagere belastingen voor grote bedrijven.

Van AmCham is bekend dat ze zich ook actief mengt in de Amerikaanse politiek en ook financieel kandidaten steunt. GroenLinks en PvdA vragen zich af of hier ook Haags gemeenschapsgeld voor wordt ingezet. Het THBA wordt voor € 1,2 miljoen per jaar gefinancierd door de gemeente Den Haag.

Ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt vanuit deze fracties kritische vragen gesteld aan de stadsbesturen. Fractievoorzitter Martijn Balster: “De gemeente Venlo heeft haar lidmaatschap inmiddels opgezegd van deze lobbyclub. Dit voorbeeld zou Den Haag mogen volgen”.