In de raadsvergadering van 29 maart 2012 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen bij de toenmalige Minister van Immigratie, Integratie en Asiel aan te dringen op een wettelijk kader dat perspectief biedt aan kinderen zonder verblijfstatus, die al langdurig geworteld zijn, op een permanent verblijf in Nederland. Inmiddels is er een landelijke kinderpardonregeling gekomen. Een van de voorwaarden voor het kinderpardon is het toezicht van de Rijksoverheid.

Kinderen mogen zich niet langer dan drie maanden onttrokken hebben aan het toezicht van de Rijksoverheid. Echter, gemeenten huisvesten ook kinderen en gezinnen buiten een asielzoekerscentrum. En volgens het huidige voorstel (volgens het regeerakkoord) komen deze kinderen niet in aanmerking voor het kinderpardon. Gemeenten vinden dat hun toezicht in de vorm van een burgemeestersverklaring of inschrijvingsbewijs bij een school ook zou moeten meetellen voor het kinderpardon.

Een apart probleem vormen de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Voor hen telt het toezicht van Nidos (Jeugdbescherming voor vluchtelingen) mee voor het kinderpardon. De ex-amv’ers moeten tussen hun 18e en 21e jaar in het zicht van Nidos zijn geweest. Maar de amv’ers vallen na hun 18e niet meer onder de voogdij van Nidos en zijn daardoor mogelijk ook niet meer bij Nidos in beeld geweest.
 
De VNG roept gemeenten op ex-amv’ers, waarvan gemeenten denken dat zij mogelijk in aanmerking komen voor de regeling, door te geven aan de VNG. Het gaat dan om ex-amv’ers onder de 21 jaar, die niet meer in zicht van Nidos zijn, maar wel bekend bij een gemeente en besproken zijn in het lokale terugkeeroverleg (LTO).

De VNG heeft met staatssecretaris Teeven afgesproken dat gemeenten knelpunten in het kinderpardon bij de VNG kunnen melden. De VNG legt deze knelpunten vervolgens voor aan de staatssecretaris.

GroenLinks en PvdA hebben het Haags college gevraagd of er al contact is geweest met het meldpunt en of er jongeren zijn die buiten het kinderpardon dreigen te vallen, terwijl ze daar wel recht op hebben. De vragen zijn bijgevoegd.