[Persbericht] - De gemeente Den Haag weet niet hoeveel bomen er jaarlijks gekapt worden. Het stadsbestuur kan hier geen eenduidige cijfers over verstrekken. GroenLinks Den Haag is ontstemd over het gebrek aan informatie en de misleidende voorlichting van de gemeente.

De gemeente houdt niet bij hoeveel bomen daadwerkelijk gekapt worden in Den Haag. Sinds kort registreert de gemeente wel hoeveel kapvergunningen verleend worden. In 2016 ging het om 4.445 bomen. Dit is ruim drie keer zoveel als het aantal van 1.376 bomen dat de gemeente doorgaans noemt bij vragen van de media.

Vertekend beeld

GroenLinks stelde vragen over de totale omvang van bomenkap naar aanleiding van berichtgeving in de media en debatten in de gemeenteraad. Uit de beantwoording van het stadsbestuur blijkt dat de gemeente een te rooskleurig beeld schetst.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Er is telkens bij hoog en bij laag ontkend dat er veel gekapt wordt in Den Haag. En nu blijkt dat de gemeente de cijfers niet op orde heeft. Ik vind dit buitengewoon kwalijk.”

Naast de 1.376 zieke of dode bomen die gekapt moesten worden, werden kapvergunningen verstrekt voor 1.595 bomen wegens gemeentelijke projecten zoals herinrichtingen van straten. Daar bovenop mochten 1.290 bomen van particulieren gerooid worden, bijvoorbeeld in achtertuinen.

Geen 1.000 bomen extra

Ook bleek uit de beantwoording van de schriftelijke vragen dat er de afgelopen jaren minder straatbomen bij zijn gekomen dat tot op heden werd beweerd. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) stelde meermaals dat er meer dan 1.000 bomen bij zijn gekomen in de laatste paar jaar. Dit blijkt niet te kloppen, zelfs niet als helemaal wordt teruggegaan tot het jaar 2010. In de huidige raadsperiode kwamen er slechts 550 bij tot en met 2016.

Transparantie

GroenLinks pleit al jaren voor meer transparantie over de kap van bomen. De partij gaat bij de bespreking van de programmarekening een voorstel indienen voor betere registratie van het aantal gekapte bomen en de reden voor kap.