Vliegen brengt uitstoot van schadelijke gassen als koolstofdioxide (CO2) en methaan met zich mee en is daarmee een vervuilende vervoerswijze. CO2 wordt op natuurlijke wijze uit de lucht gefilterd door bomen en planten die het gebruiken om te groeien.

Doordat de hoeveelheid bos op aarde jaarlijks afneemt, kan minder ruimte CO2 op deze wijze worden opgeslagen. De capaciteit om CO2 op te nemen kan worden vergroot door bossen aan te planten en te beschermen. Dit wordt door GreenSeat en Trees for Travel gedaan. De prijs van compensatie is meestal niet meer dan 5% van de ticketprijs. Onder meer de Eerste en Tweede Kamer, en de ministeries van VROM, OCW en Buitenlandse Zaken maken hun vliegreizen op deze wijze ‘groen’.

De luchtvaartindustrie is niet meegenomen in het Kyoto protocol. Vliegtuigmaatschappijen compenseren de schadelijke uitstoot niet uit eigen beweging en er zijn nog geen wettelijke bepalingen die dit regelen. GroenLinks is voorstander van het principe ‘de vervuiler betaalt’ en zou dan ook graag zien dat ook de gemeente Den Haag de schadelijke uitstoot van vliegreizen gaat compenseren. David Rietveld stelde dan ook de volgende vragen aan het College:

  1. Is het College met GroenLinks van mening dat voor buitenlandse reizen door leden van het College, gemeenteambtenaren en raadsleden, een afweging moet worden gemaakt waarbij het meest milieuvriendelijke alternatief de voorkeur heeft?
  1. Deelt het College het uitgangspunt van GroenLinks dat alleen moet worden gekozen voor een vliegreis wanneer nut en noodzaak van de reis overtuigend zijn, en een milieuvriendelijker alternatief niet voorhanden is?
  1. Is het College bereid om dienstreizen per vliegtuig van leden van het College, gemeenteambtenaren en raadsleden, zo spoedig mogelijk te compenseren door deel te nemen aan een compensatieprogramma dat zorgdraagt voor aanplanting en herplanting van bos volgens de principes van duurzaam bosbeheer?