GroenLinks: Helihaven omzeilt regels met vluchten boven Den Haag

[Persbericht] - GroenLinks is geschokt over de helikoptervluchten boven Den Haag afgelopen weekend. Vanuit de helikopterhaven in Ypenburg werd gevlogen naar een festival in Haarlemmermeer en kon men rondvluchten maken boven de stad, terwijl de vergunning dat verbiedt. Dat moet stoppen vindt GroenLinks.

De helihaven omzeilt het verbod door gebruik te maken van een speciale ontheffing. Statenlid Berend Potjer: “De provincie heeft niet voor niets strikte eisen gesteld aan de vergunning. Rondvluchten boven de stad zijn niet toegestaan, hier zijn duidelijke afspraken over gemaakt. De eisen worden nu via de achterdeur omzeild met een speciale ontheffing. Wij willen dat de provincie hier een einde aan maakt.”

In de Haagse gemeenteraad is ook kritiek. GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Het helikopterplatform zit pal naast een woonwijk en de vluchten veroorzaken veel geluidsoverlast. Daarnaast zijn deze luxe pleziervluchten ook behoorlijk vervuilend. Dat is niet te rijmen met de klimaatambities van Den Haag.”

Onder omwonenden is breed verzet tegen de helihaven. Honderden bewoners dienden een bezwaar in tegen de aanleg. Vorige week stelde de rechter bezwaarmakers in het gelijk en vernietigde de vergunning die door de gemeente was verleend. Door gebruik te maken van een zogenoemde TUG-ontheffing voor Tijdelijk Uitzonderlijk Gebruik gebruikt Heliplan het terrein nu toch voor vluchten.