GroenLinks: Leg consumentenvuurwerk in Den Haag aan banden

[Persbericht] - GroenLinks in de Haagse gemeenteraad roept burgemeester Krikke op stevigere maatregelen te treffen voor een veilige jaarwisseling. In een uitgelekt rapport noemt de Onderzoeksraad voor Veiligheid het gevaar van consumentenvuurwerk onaanvaardbaar. Daarom moeten er dit jaar al veel meer vuurwerkvrije zones komen, die ook echt gehandhaafd worden.

Aan het overal kunnen afsteken van vuurwerk moet snel een einde komen, vindt GroenLinks. De partij pleit voor veel meer vuurwerkvrije zones en professionele vuurwerkshows in ieder stadsdeel als veilig alternatief. Nu een gerenommeerd instituut als de Onderzoeksraad voor Veiligheid zo stellig is, zijn vergaande maatregelen nodig aldus fractievoorzitter Arjen Kapteijns. Vuurwerk zorgt nu voor buitenproportionele risico’s en overlast terwijl de meeste Hagenaars (63%) aangeeft zelf zelden of nooit vuurwerk af te steken, zo blijkt uit een grote enquête van de gemeente.

“De burgemeester heeft stappen in de goede richting gezet met het instellen van vuurwerkvrije zones op plekken waar bewoners er specifiek om vragen, maar dat is lang niet genoeg. De conclusies van de Onderzoeksraad liegen er niet om: dit kan gewoon niet meer. Als stad moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen.”

Ieder jaar raakt een groot aantal mensen ernstig verwond. Onder de slachtoffers zijn jaarlijks veel kinderen en omstanders. Veel mensen ervaren enorme overlast of voelen zich zelfs gedwongen de stad te ontvluchten Het meldpunt vuurwerkoverlast van GroenLinks ontvangt ieder jaar duizenden klachten van Hagenaars.

Kapteijns: “Oud en Nieuw is een prachtig feest en dat moet ook vooral zo blijven. Maar laten we dat vieren zonder onnodige risico’s. Professionele vuurwerkshows waar iedereen samen van kan genieten, zijn een goed alternatief. Dat maakt dit feest niet alleen veiliger maar ook veel gezelliger.”

Het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt vrijdag officieel gepubliceerd. De belangrijkste conclusies werden dinsdag al naar buiten gebracht door RTL Nieuws. Het rapport is mede op verzoek van de vier grote steden opgesteld. GroenLinks wil op korte termijn een reactie van de burgemeester op het rapport en een debat in de gemeenteraad.