Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten die staan op de plaatsen 16 tot en met 42 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nu Jack Verduyn Lunel, nummer 40. Op 1 januari 2014 is Jack met pensioen gegaan als directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In het verleden was hij onder andere wethouder Cultuur voor Links Den Haag (de voorloper van GroenLinks in Den Haag). 

Waar houd je je mee bezig nu je geen directeur meer bent van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten?

Ik ben nooit een netwerker geweest. Eigenlijk rust ik nu uit en weet ik nog niet wat ik verder ga doen.  

Ben je actief lid van GroenLinks? Waarom sta je achter de partij?

Hoewel ik op plaats 40 sta, ben ik een zogenaamd snurkend lid. Voor mijn werk als directeur van de academie ben ik ongeveer tachtig uur per week in de weer geweest. Hierdoor heb ik geen tijd gehad voor GroenLinks. Toen ik iets van me liet horen, zei een medewerker van GroenLinks dat ik terug ben van weggeweest. Dat heeft mij verbaasd. In essentie is GroenLinks bedoeld als een krachtigere linkse partij naast de PvdA. Maar je kunt niet spreken van een linkse doorbraak, die de partij ooit heeft beoogd. Ik sta toch achter de partij omdat GroenLinks streeft naar een rechtvaardigere samenleving.

Waaraan moet volgens jou GroenLinks meer aandacht besteden gezien de lokale politiek?

Van mij mag GroenLinks krachtiger optreden. Ik denk dat de gemeente Den Haag nu veel bomen kapt omdat het herplanten veel voorbereiding en geld kost. GroenLinks wil 2.500 bomen planten. Wat mij betreft mogen dit er best meer zijn. GroenLinks mag van mij dan ook nog stelliger zijn en kan zich beter vastketenen aan bomen om kap te voorkomen. GroenLinks moet zich sterk blijven maken tegen te veel verkeer in de binnenstad. Ik heb het idee gelanceerd van speciale overlaadplekken voor vracht aan de rand van de stad (redactie: GroenLinks heeft onlangs een plan voor slimmere bevoorrading aan de rand van het centrum door de raad gekregen). De aanleg van losliggende fietspaden, zoals in de Torenstraat, verdient ook speciale aandacht. Verder vind ik dat GroenLinks haar standpunten zoveel mogelijk moet onderbouwen met concrete feiten. 

De gemeente Den Haag heeft het plan opgevat om het Spuiforum te bouwen. Wat vind je hiervan gezien de huidige crises?

Ik ben voor de bouw van het Spuiforum. Het gaat mij dan om het herstellen van een historische fout omdat het conservatorium toen ten onrechte niet in de binnenstad is gebouwd. Verder zal de elitaire kunst van het Spuiforum een tegenreactie oproepen en leiden tot nieuwe uitingen binnen de kunstscene.

In de kunstkringen van tegenwoordig is crowdfunding populair. Wat vind je eigenlijk van deze ontwikkeling?

Niks op tegen. Maar het gevaar dreigt dat men gaat denken dat kunst zo structureel gefinancierd kan worden. Maar de tijd die een kunstenaar besteedt aan Crowdfunding kan niet besteed worden aan het maken van kunst.

De huidige politiek heeft het regelmatig over het eigen ondernemerschap van kunstenaars en haalt steeds meer geld weg uit deze sector. Wat is je mening hierover?

Ik ben tegen elke bezuiniging op kunst. Maar een kunstenaar is vanuit zichzelf een puur ondernemende persoonlijkheid en als ondernemer, althans een zelfstandige, betaal je belastingen.

In Den Haag bestaat een cultureel broedplaatsenbeleid. Kunstenaars huren tijdelijk ruimtes tegen lagere prijzen. Hoe denk je hierover?

Dat is een goed idee. Ik vind het een betere manier van kunstenaars ondersteunen dan puur geldelijk. Broedplaats Nest is zo’n platform voor de hedendaagse beeldende kunst met 400 m2 op het De Constant Rebecqueplein. Maar de broedplaatsen zijn in Amsterdam veel betaalbaarder. Misschien moeten de ruimtes minder opgeknapt worden. Of moet er alleen huur gevraagd worden als er voldoende winst wordt gemaakt. 

De landelijke werkgroep Kunst en Cultuur van GroenLinks stelde dat kunst en cultuur het individu in staat stelt zijn positie te bepalen in de wereld, om zich te ontwikkelen, om te worden wie hij wil zijn. Daarbij heeft kunst ook een democratiserende waarde. Het geeft afwijkende meningen, ideeën of beelden de ruimte. Wat is jouw standpunt in deze?

Ik kan me daarin wel vinden. Elke definitie van kunst valt op door het beschrijven van de contouren van wat kunst zou zijn. Niemand lukt het om in één, kernachtige formulering aan te geven wat kunst is. Ook ik kan dat niet. Hoewel ik persoonlijk van geëngageerde kunst houd, zou ik dat nooit als voorwaarde stellen. Kunst heeft altijd te maken met de persoonlijke uiting van een kunstenaar, een eigen statement. Eigenlijk telt slechts de artistieke kwaliteit.

Door Erwin van Stappershoef voor GroenLicht (eindredactie Martijn Schackmann).

Foto: Ricardo Burgzorg (via: http://www.myfirstartcollection.com/2527/nl/jack-verduyn-lunel).