GroenLinks niet gerust over vinger aan de pols bij groei toerisme

Vandaag debatteert de Haagse gemeenteraad over de nieuwe toerismestrategie van Wethouder Richard de Mos. GroenLinks, dat eerder een voorstel aangenomen kreeg om de vinger aan de pols te houden over de effecten van toerisme, is er nog niet gerust op dat het stadbestuur de situatie goed monitort.
 

Wethouder De Mos mikt op flinke groei in de Haagse toeristische sector. Zo moet het aantal hotelovernachtingen jaarlijks met 5% toenemen en moeten er meer internationale toeristen komen. Ook hoopt de wethouder dat zij vaker de internationale trein naar Den Haag nemen en worden de effecten gemeten die toerisme heeft op ‘trots, participatie in themajaren en woonplezier’. Een GroenLinksmotie om de effecten op leefbaarheid en betaalbare voorzieningen stevig te monitoren is eerder met een ruime meerderheid aangenomen in de Haagse gemeenteraad. De partij is blij dat de eerste resultaten hiervan zichtbaar zijn, maar ziet nog veel ruimte voor verbetering.
 
Wat Fractievertegenwoordiger Ahmed Abushaam betreft zijn er genoeg voordelen bij toerisme, maar mag groei nooit een doel op zichzelf mag zijn. “We hebben allemaal gezien hoe toerisme in steden als Amsterdam en Venetië de leefbaarheid en voorzieningen heeft aangetast. In Den Haag bevinden we ons nog op het punt dat we van andermans fouten kunnen leren: laten we dat dan ook doen, nu het nog kan.”
 
Groei in toerisme kan op allerlei manieren leiden tot onbedoelde negatieve effecten in een stad. Zo stoten cruiseschepen en auto’s van strandgangers in de file richting Scheveningen veel CO2 uit en hebben ze een ongezond effect op de Haagse lucht. Ook ontving GroenLinks in het verleden signalen dat Scheveningen zo vol geparkeerd stond dat hulpdiensten de straat niet meer in konden.
 
“Dit zijn heel concrete voorbeelden waarbij bewoners gezondheidsrisico’s lopen als gevolg van massatoerisme,” aldus Abushaam. “Ook zien wij dat het toenemende aantal Airbnb overnachtingen de huizenprijzen verder omhoog brengt. Den Haag heeft al een tekort aan betaalbare woningen: we moeten dat niet verder laten oplopen.”
 
In de commissievergadering heeft GroenLinks de wethouder stevig ondervraagd over zijn toerismebeleid.