Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

GroenLinks over OVV-rapport: huidige vorm vreugdevuren onhoudbaar

GroenLinks Den Haag is in haar eerste reactie geschokt over de harde conclusies van het OVV-rapport over de vreugdevuren. Vergunningen ontbraken, afspraken werden niet gehandhaafd en het was niet duidelijk met wie de gemeente afspraken had. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Ik onderschrijf de conclusie van het OVV dat de veiligheid in de huidige vorm van de vreugdevuren totaal niet kan worden gegarandeerd.”

In de afgelopen jaarwisseling liepen de Scheveningse vreugdevuren uit tot een bijna-ramp. Als gevolg van de hoogte van het vuur en de windrichting waaide een regen van vuurvonken over de Keizerstraat, wat leidde tot veel schade en een angstige avond voor inwoners en bezoekers. Dit kon en had moeten worden voorkomen, zo is te lezen in het rapport. De stapels waren te hoog, tonnen met diesel stookten de vuren verder op en de afspraken tussen gemeente en bouwers waren te vaag.

Bovendien concludeert het OVV dat het niet mogelijk is om te bepalen hoe vliegvuur in de toekomst kan worden voorkomen. “We kunnen de vreugdevuren alleen doorzetten als we een veilige situatie voor de Scheveningers en Duindorpers kunnen garanderen.”, aldus Kapteijns. “Herbezinning kan niet worden uitgesteld. De Haagse gemeenteraad is nu aan zet.”