Burgemeester Krikke en fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Burgemeester Krikke en fractievoorzitter Arjen Kapteijns

GroenLinks overhandigt 2.200 klachten over vuurwerk aan burgemeester

Woensdag overhandigde GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns de Haagse meldingen van het Meldpunt Vuurwerkoverlast aan Burgemeester Krikke. Ieder jaar zorgt vuurwerk voor overlast, lopen veel mensen ernstig letsel op en is de materiële schade groot. GroenLinks pleit daarom voor het beperken van consumentenvuurwerk in Den Haag.

Rond de jaarwisseling zijn in Den Haag 2.200 klachten binnengekomen op het meldpunt. De meldingen variëren van bewoners die last hebben van harde knallen tot klachten van mensen die dagen de straat niet meer op durven. Het meldpunt vuurwerkoverlast is een jaarlijks initiatief van 30 GroenLinks-fracties, in totaal kwamen ruim 48.000 meldingen binnen.

Arjen Kapteijns: “Door vuurwerk is de jaarwisseling voor veel mensen en dieren bepaald géén feestje. Het draagt bij aan een opgefokte sfeer die asociaal gedrag in de hand werkt. En ieder jaar zijn de verwondingen gruwelijk. Het is net als roken in de kroeg. Vroeger vonden we dat heel normaal, nu beseffen we dat het echt niet meer kan!”

Woensdagavond evalueert de gemeenteraad de afgelopen jaarwisseling. GroenLinks wil een grondig debat over de toekomst van vuurwerk en zal aandringen op meer vuurwerkvrije zones en meer vuurwerkshows in Den Haag.