Gisteravond debatteerde de commissie ruimte over de opvang van statushouders in Den Haag. Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Arjen Kapteijns terug:
Geachte voorzitter,
GroenLinks kan zich goed vinden in de uitgangspunten van de zogenaamde Haagse aanpak Sociaal Domein voor statushouders. Ook is het positief dat dit college de meeste suggesties uit het door het door PvdA geïnitieerde en door GL van harte gesteunde initiatief ‘warm welkom’ omarmt. Als we onze nieuwe stadsgenoten direct na aankomst in Den Haag ondersteunen en begeleiden in het leren van de taal, het zoeken van een school of werk en het ontplooien van maatschappelijke activiteiten dan betaalt zich dat later uit. Zowel voor de mensen als voor de stad. Toch heb ik ook nog veel zorgen en vragen, want er is nog heel veel onduidelijk en de beantwoording van de technische vragen door het college is vaag te noemen.
Het is ronduit raar dat er in de stukken wordt verwezen naar een financiële paragraaf die er niet blijkt te zijn en die –desgevraagd- ‘te zijner tijd’ naar ons zal worden toegestuurd. Het enige dat we nu weten is dat de kosten voor het sociale domein (excl. Huisvesting) tussen de 20 en 25 miljoen gaan bedragen. GroenLinks wil van de wethouder horen hoeveel geld Den Haag krijgt op basis van het akkoord tussen VNG en Rijk krijgt en of dit genoeg is om onze nieuwe bewoners te helpen een goede start te maken. En mocht er een tekort dreigen, dan horen we graag liever nu hoe we dit gaan oplossen dan achteraf.
GroenLinks maakt zich ook zorgen over de planning van de huisvesting van statushouders in de stad. In de beantwoording op vragen van GroenLinks blijkt dat het overgrote deel van de realisatie van de huisvesting gerealiseerd moet worden in november of december van dit jaar. Terwijl we in Den Haag dit jaar ongeveer 2200 nieuwe Hagenaars gaan verwelkomen. Ik vind dat schokkend laat; het betreft mensen die nu in AZC’s zitten en die graag met hun leven willen beginnen. Ook betekent het dus dat er maar iets in de realisatie tegen hoeft te zitten en we halen dit jaar onze doelstelling en beloften aan statushouders niet. Kan de wethouder ons toezeggen dat hij ons nog in juni én in oktober van de stand van zaken op de hoogte gaat brengen. Ook hoor ik graag hoe het zit met de resterende opgave die er nog ligt.
Veel van de begeleiding van nieuwe Hagenaars gaat door vrijwilligers opgepakt worden. GroenLinks vindt het fantastisch te zien dat zoveel bewoners zich willen inzetten om onze nieuwe stadsgenoten te helpen snel hun draai te vinden, bijvoorbeeld als taalmaatje. GroenLinks heeft wel sterke twijfels of we alles kunnen uitbesteden aan vrijwilligers en of bijvoorbeeld de intake gesprekken waarbij de aanpak wordt bepaald door vrijwilligers uitgevoerd kan worden. Graag horen we van de wethouder hoe hij dit ziet.
Verder voorzitter, over de ‘pilot’ om kansrijke mensen snel naar werk of participatie te begeleiden. Deze proef, met 80-100 statushouders die een extra gesprek krijgen en tests om te bepalen hoe zij het beste begeleidt kunnen worden naar school of werk vinden wij een voorbeeld van goed maatwerk. Waarom kunnen we dit echter niet aan alle nieuwe bewoners aanbieden?
Tot slot, het aantal asielaanvragen neemt af maar toch hebben in januari en februari nog 4300 mensen asiel aangevraagd. Mensen op de vlucht voor verschrikkelijke oorlogen en mensonterende omstandigheden. De druk blijft en dan moet de zomer nog komen. Kan de wethouder aangeven of er door het COA een beroep op gemeenten wordt gedaan? En hoe staat het college hier tegenover?
GroenLinks is van mening dat we de mensen die hiernaartoe komen snel duidelijkheid moeten geven en snel moeten beginnen met de ‘inburgering’ van deze mensen zodat we met zijn allen mee kunnen doen. Dat zijn we hen én onszelf verplicht.