Afgelopen donderdag heeft de Haagse gemeenteraad de nieuwe wethouders benoemd. Voorafgaand aan die benoeming was er de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de beoogde wethouders en de formateur van het nieuwe college.

Fractievoorzitter Heleen Weening heeft namens GroenLinks de volgende vragen gesteld (de uitgesproken tekst geldt):

1.Inleiding

GroenLinks had liefst een hoorzitting gehad om met de wethouders van gedachten te wisselen, maar nu dat moeilijk te regelen bleek, stellen we op deze avond onze vragen, o.a. over de bestuurswijze. Als we een goed en stabiel bestuur willen is het niet goed dat allerlei wethouders aftreden door onenigheid in het college, dus stellen we ook vragen over de bestuursstijl.

Wonderlijk blijft het wat ons betreft dat we eerst de wethouders bevragen en volgende week pas aan de programma-inhoud toekomen, maar blijkbaar is dat gebruikelijk in deze raad. Wat ons betreft kan dat in de toekomst anders en is het goed om voor dit soort zaken meer tijd te nemen.

2. Bestuursstijl

375 wethouders hebben in de afgelopen periode de eindstreep niet gehaald, 60% vanwege politieke crisis of vertrouwensbreuk. Van de in 2009 afgetreden wethouders vond 50% dat hun college niet collegiaal functioneerde. Voor een stabiel en krachtig gemeentebestuur is het van belang dat college van B&W als een team functioneert, onder behoud van principes van collegiaal bestuur. En aftredende wethouders zijn duur: ze hebben recht op wachtgeld.

Vragen aan Mw. Van Nieuwenhoven:

Q. Hoe voorziet mevrouw Van Nieuwenhoven de samenwerking in het college?

Q. Welke elementen van collegiaal bestuur gelden in dit college? En hoe geeft zij dat concreet vorm?

Q. Hoe ziet dit college de omgang met de raad en de raadsfracties en met de bewonersorganisaties en de stad?

3. Samenhang portefeuille Ruimtelijke Ordening

Vragen aan Mw. Van Nieuwenhoven

Q. Waarom is gekozen voor opsplitsing van de oude portefeuille van Norder over 3 portefeuilles?

Q. Wie is verantwoordelijk voor algemeen beleid Ruimtelijke Ordening?

Q. Wie is verantwoordelijk voor het Grondbedrijf?

Q. Wie is verantwoordelijk voor de financiële coördinatie Ruimtelijke Ordening?

Q. Waarom wordt de Vlietzone wel benoemd in portefeuille, niet in het akkoord?

Vraag aan Dhr. Norder

4. Portefeuille wethouder Baldewsingh

Vragen aan Mw. Van Nieuwenhoven

Q. Wat is de visie van het college op de samenhang van deze portefeuille?

Q. Wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor de enorme bezuinigingslag en het verbeteren van de doelmatigheid van het ambtelijk apparaat?

Vraag aan Dhr. Dekker

Q. Hoe ziet u wat de bezuinigingen betreft zijn rol als wethouder financiën in relatie tot de vakwethouders?

Vragen aan Dhr. Baldewsingh:

De wethouder van financiën gaf al aan tijdens een persconferentie dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn. We vragen daarom aan wethouder Baldewsingh:

Q. Wie is volgens u de eerst verantwoordelijke voor de bezuinigingsslag?

Q. Wat is uw visie op duurzaamheid?

Q. De wens van PvdA en GroenLinks was altijd een wethouder energie. Waarom is die er nu niet en onder welke portefeuille valt energie?

Q. Waarom zit volksgezondheid niet bij sport, hoe ziet wethouder Baldewsingh dat?

5. Burgerschap

Niet meer bij Dhr. Baldewsingh in de portefeuille. Jammer dat hij als geestelijk vader met zijn bevlogenheid zijn werk niet voort kan zetten. We zagen zijn 7000 voorkeursstemmen als steun voor zijn beleid.

Vraag aan Dhr. Baldewsingh:

Q. Hoe kijkt hij daar zelf tegenaan?

Q. Waarom gaat hij niet door met burgerschap? (Als hij deze portefeuille buiten zijn wil om is kwijtgeraakt, stellen we deze vraag graag aan Mw. Van Nieuwenhoven).

We constateren: nu is burgerschap, onder de term integratie, ondergebracht bij wethouder Norder.

 Vragen aan Dhr. Norder:

Q. Wat is uw visie op integratie?

Q. Burgerschap bestaat uit taalonderwijs, inburgering, diversiteitbeleid en interculturalisering, hoe kijkt hij tegen dat laatste aan?

6. De portefeuille cultuur

Er staat een ongekende bezuiniging op cultuur gepland We zagen in Westweek dat er wat mevrouw De Jong betreft geen culturele instellingen sneuvelt en dat ook de kaasschaaf niet wordt gehanteerd.

Vraag aan Mw. De Jong:

Q. wat is dan haar visie op hoe ze die bezuinigingen dan wel kan realiseren, en heeft ze daar ervaring mee? (Geen kaasschaf? Wat dan, gehaktmolen of patatsnijder?)

7. Het aantal wethouders

Er wordt stevig bezuinigd door dit college, de 10 % taakstelling komt overal terug. Tijdens een persconferentie gaf het college aan te willen snijden in eigen vlees (bedoeld is: de ambtelijke organisatie) Maar het echte eigen vlees wordt ontzien: nu ligt een voorstel voor 8 wethouders en een tijdsbestedingnorm van 100%.

Vraag aan het college:

Q. Vindt u niet, dat het college het goede voorbeeld moet geven en zelf ook 10% zou moeten inleveren. Groen Links vindt dat wel, we zullen niet zoals het CDA 4 jaar deed bot voorstellen om het aantal wethouders terug te brengen tot 7, maar we hebben wel een amendement mee ondertekend dat de Haagse Stads Partij straks zal indienen om de tijdbestedingnorm van de 8 wethouders terug te brengen tot 90%. We willen in verband daarmee mevrouw De Jong graag herinneren aan haar woorden bij de installatie van het vorige college in 2006:

"Om eenieder maar te bevredigen worden er acht wethouders benoemd, terwijl het minder toe zou kunnen. Het is vreemd dat op alle fronten moet worden bezuinigd, behalve in de eigen broekzak. Dat is hetgeen ons het meest stoort."

De raadsvergadering, met de beantwoording door het college op bovenstaande vragen, kunt u bekijken op: http://www.denhaag.nl/web/show/applications/id=211447/langid=43?wm_elementid=211463&wm_includeURL=http://griffie.residentie.net/public-access/messenger?question=view&kind=meeting&uuid=5d82efcf-4c00-0d80-091b-4cbb323b0876

Naar aanleiding van onder andere de vragen van GroenLinks berichtte het AD afgelopen vrijdag als volgt:

Rabin Baldewsingh is ontrevreden
(AD/Haagsche Courant, 28 mei 2010)

DEN HAAG - Binnen het gisteren officieel beëdigde college van burgemeester en wethouders is nu al een belangrijke kiem voor onrust gezaaid.

PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh is niet tevreden over het door zijn partij bereikte resultaat. Hij vindt dat er geen samenhang zit in zijn portefeuille duurzaamheid en volksgezondheid. Ook noemt hij het zeer, zeer pijnlijk dat het door hem uitgevonden burgerschapsbeleid weer is ingeruild voor integratie en dat niet hij, maar Marnix Norder daarvoor verantwoordelijk wordt. Dat zei Baldewsingh gisteravond tijdens het debat in de gemeenteraad over de verdeling van de portefeuilles. Burgerschap gaat volgens hem uit van wederkerigheid, niet alleen nieuwkomers moeten zich aanpassen, ook mensen die hier al langer wonen. Integratie suggereert: jij bent gekomen en jij moet je aanpassen,'' zegt hij in een toelichting. Dat doet mijn hart pijn. Baldewsingh belooft zijn collega's scherp te houden. Op het moment dat het college een beleid gaat voeren waarbij mensen worden uitgesloten, kan ik dat niet accepteren.''