GroenLinks heeft vanavond tegen de ontwikkeling van het Spuikwartier gestemd. Voor de zomer was GroenLinks nog hoopvol, toen het nieuwe college bestaande uit D66, HSP, PvdA, VVD en CDA het Spuiforum van tafel veegde. Het college besloot om dit toonaangevende gebied van de binnenstad in z’n geheel te gaan ontwikkelen in plaats van er één groot nieuw gebouw neer te zetten. Het meenemen van het leegstaande ministerie achter de theaters, het behoud van het Spuiplein en het Lucent Danstheater en de komst van het conservatorium naar de binnenstad waren voor GroenLinks belangrijke winstpunten van de coalitieonderhandelingen. GroenLinks heeft vanavond toch tegen de ontwikkeling van het Spuikwartier gestemd. De manier van aanbesteden en de haast die de wethouder daarmee heeft brengen grote risico’s met zich mee en dat vindt GroenLinks onverantwoord.

Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (Haagse StadsPartij) heeft namelijk gekozen voor een DBM-constructie (Design, Build, Maintenance). Deze constructie houdt in dat de markt het gebied mag gaan ontwikkelen binnen de door de gemeenteraad gestelde criteria. Maar de criteria zijn onvoldoende uitgewerkt en na het vaststellen van deze eisen spelen de inwoners van onze stad en hun volksvertegenwoordigers geen rol meer in de uiteindelijke plannen. Gezien de plek van de ontwikkeling, namelijk het hart van de stad, en het grote gebrek aan draagvlak in de stad voor het Spuiforum is dat voor GroenLinks een onbegrijpelijke keuze.

Criteria onvoldoende uitgewerkt

De consequentie van de keuze voor een DBM-aanbesteding is dat er van tevoren heel goed moet worden nagedacht over welke vragen er aan de marktpartijen gesteld moeten worden. De kwaliteit van de vragen bepaalt namelijk in hoge mate de kwaliteit van de plannen die die marktpartijen uiteindelijk op tafel zullen leggen. Kwalitatief goede criteria stellen kost tijd. De wethouder heeft echter enorme haast wat heeft geresulteerd in een onvoldoende uitgewerkt raadsvoorstel, waar risico’s voor onze binnenstad én voor onze gemeentelijke portemonnee aan vastzitten. Het zorgt ervoor dat het onduidelijk is met welke plannen marktpartijen uiteindelijk zullen komen. Maar als na vanavond een krediet van ongeveer 180 miljoen euro wordt vrijgegeven door de gemeenteraad, hebben burgers en raad geen enkele sturende rol meer in de uiteindelijke plannen. GroenLinks vindt dat onverantwoord en kan en wil daar geen verantwoordelijkheid voor dragen.

Criteria aanscherpen en proces bijstellen

Natuurlijk heeft GroenLinks geprobeerd de criteria aan te scherpen en het proces bij te stellen. We hebben ervoor gepleit om het aanbestedingstraject af te blazen als er minder dan drie partijen met voorstellen komen die aan de selectiecriteria voldoen. En we hebben geprobeerd om de raad een rol te geven in de dialoogronde over het ontwerp voor het gebied. Daarnaast hebben we voorgesteld om de mogelijkheid om tot 90 meter hoog te mogen bouwen eruit te halen. Als laatste stelden wij een ‘quick scan’ voor op de exploitatie van het complex, nog voordat het contract gegund wordt. Helaas konden al deze voorstellen niet op de steun van een meerderheid rekenen.

Wel kregen we steun voor meer aandacht voor de positie van de fiets in dit gebied. Met de grote nieuw verwachte bezoekersstromen is het belangrijk dat de fiets gefaciliteerd wordt.

En ook op meer groen kregen we steun. Uit de gesprekken die Wijsmuller met de stad heeft gevoerd kwam elke keer nadrukkelijk de wens voor een groener Spuiplein naar voren. In de huidige criteria was er echter niets te vinden over een groen Spuiplein, gelukkig hebben we daar verandering in weten te brengen.

Ook wilden we dat er niet alleen een duurzaamheidseis opgelegd wordt aan het cultuur- en onderwijscomplex, maar aan het hele gebied. De wethouder komt hier nog op terug.

Verder hebben we voorgesteld om de welstandscommissie en een stadsecoloog deel uit te laten maken van de groep mensen die straks de ontwerpen gaan beoordelen. In april volgend jaar leggen we dit voorstel opnieuw aan de raad voor.

Burgers en raad buiten spel

Uiteindelijk stemde vanavond een meerderheid voor de ontwikkeling van het Spuikwartier en dus ook voor de DBM-procedure. Dit betekent dat met te vaag omschreven criteria marktpartijen nu aan de tekentafel gaan zitten. De burgers van Den Haag en de gemeenteraad spelen nu geen enkele rol meer in de uiteindelijke keuze voor de invulling van het gebied rond het stadhuis en de besteding van ongeveer 180 miljoen euro. Wij vinden dat gezien de plek van de ontwikkeling, het hart van onze stad, en het grote gebrek aan draagvlak in de stad voor het Spuiforum een onbegrijpelijke keuze. GroenLinks vindt het een onaangename verrassing dat dé pleitbezorger van bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie, namelijk de nieuwe collegepartij van Joris Wijsmuller de Haagse Stadspartij, hiervoor heeft gekozen.