Afgelopen donderdag vond de begrotingsbehandeling plaats. GroenLinks pleitte voor het maken van groene en sociale keuzes in Den Haag. “In tegenstelling tot het college kiest GroenLinks voor de fiets in plaats van de auto en voor uitbreiding van de milieuzone, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien willen wij een socialer Den Haag waarin vluchtelingen hartelijk welkom worden geheten”, aldus fractievoorzitter Inge Vianen.

De belangrijkste resultaten die GroenLinks tjidens het debat boekte waren de brede steun voor een voorstel van de partij om te onderzoeken of een fietstunnel onder de Zuid-Hollandlaan/Koningskade gerealiseerd  kan worden. Daarmee kan een groot knelpunt op een belangrijke fietsroute opgelost worden. GroenLinks onderstreepte ook het belang van het behoud van bomen en vroeg met succes aandacht voor het oplossen van een aantal oneerlijke effecten van de kostendelersnorm.

Lees hieronder de bijdrage terug van Inge Vianen.

Voorzitter,

Afgelopen zondag is een grote groep mensen met een lange voettocht naar Parijs begonnen. Daar vindt namelijk over een kleine maand de klimaattop plaats. Ik heb veel respect voor de lopers, zij laten zien dat het tijd is om in actie te komen. Ze roepen de regeringsleiders op om tijdens de klimaattop over hun eigen schaduw heen te springen en aan de toekomst van hun kinderen te denken.

Voorzitter, GroenLinks heeft hooggespannen verwachtingen van de klimaattop in Parijs. Tegelijkertijd willen wij niet achterover leunen om te wachten op de uitkomsten. De gevolgen van klimaatverandering zijn daarvoor te groot. Wat ons betreft is het juist nu de hoogste tijd om het heft in eigen handen te nemen. Niet uw ouders en ook niet uw kinderen, maar uzelf, wij hier, zoals we hier bij elkaar zitten, zijn de generatie die de verantwoordelijkheid heeft om de aarde op een fatsoenlijke manier achter te laten.

Maar voorzitter, als ik dan kijk naar deze begroting dan mist daarin het gevoel van urgentie en het gevoel van verantwoordelijkheid naar de volgende generaties. Met deze begroting wordt geen omslag gemaakt naar een daadwerkelijk duurzame toekomst. Juist nu is het zaak om het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om duurzaam te leven. Dat betekent laagdrempelige toegang tot het verduurzamen van woningen, het leuk en makkelijk maken om elektrisch te rijden en om de fiets of het OV te pakken in plaats van de auto. Dit college onderstreept deze principes wel maar levert geen boter bij de vis. De milieuzone wordt niet uitgebreid, de parkeervergunning voor de tweede auto is veel goedkoper geworden, er komt een helihaven. De financiering voor het Schenkviaduct is plotseling opgegaan naar de algemene middelen. Het vorige college trok twee keer zoveel geld uit voor fietsbeleid als dit huidige college. Wat zou er allemaal mogelijk zijn geweest als het bedrag van het vorige college gehandhaafd was? GroenLinks denkt dat het dan onder andere mogelijk was geweest om een of meerdere fietstunnels te realiseren op de Koningskade. Dagelijks fietsen daar honderden mensen op weg naar hun werk. Maar de stoplichten maken de route onaantrekkelijk, met name bij de Zuid-Hollandlaan staan fietsers lang stil. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is het noodzakelijk om meer Hagenaren aan het fietsen te krijgen. Dat kan alleen als de fietsroutes aantrekkelijk zijn. Daarom dient GroenLinks een motie in om te onderzoeken wat de kosten en baten zijn van een fietstunnel op dit drukke verkeerspunt.

Voorzitter, afgelopen weekend vond de HK1000 plaats. Een fantastisch initiatief waarbij honderden Hagenaren met elkaar om tafel gingen om wensen en dromen op het gebied van duurzaamheid te delen en waar te maken. GroenLinks wil dat het college waar mogelijk dit initiatief ondersteunt en dient daarover ook een motie in.

De weg naar een klimaatneutrale stad kan niet bewandeld worden zonder het verduurzamen van woningen. Als we willen dat mensen zelf stappen gaan maken richting een klimaatneutrale woning dan moeten we hen een concreet aanbod doen. Wat kan er, wat kost het en levert het op en wie kan het uitvoeren. We dienen daarom een motie in om een besparingspakket te maken voor de inwoners van Den Haag, opgesteld samen met Haagse ondernemers gericht op de specifieke woonsituatie van inwoners met daarin een concreet aanbod met diverse besparingsmogelijkheden, zoals isolatie en zonnepanelen.  

Als groene stad moeten we zuinig zijn op onze bomen. Aan wethouder Revis zou ik willen vragen of de situatie rond de Kennedylaan nu echt niet anders kan. Is het nu echt niet mogelijk om het onderhoud te intensiveren zodat de gezonde populieren kunnen blijven staan.

Wat de kastanjes in Den Haag betreft maakt GroenLinks zich grote zorgen. Als het zo doorgaat als nu het geval is met het kappen van zieke maar ook van gezonde kastanjes dan zijn er binnen een generatie geen kastanjes in onze stad meer te vinden. Daarom dien ik de motie in om bij het aanvragen voor een kapvergunning voor gezonde kastanjes eerst in overleg te treden met een aparte adviescommissie zoals de Commissie Monumentale Bomen of de Bomenstichting om te bezien of er mogelijkheden zijn tot behoud van de kastanjes.

En dan de Grote Marktstraat. Omdat er vorige keer gezegd werd dat de motie niet duidelijk was heb ik hem nu geprobeerd duidelijker te maken. Heel veel anders kan ik het niet doen. Ik vraag het college om binnen afzienbare termijn groene elementen aan te brengen in de Grote Marktstraat.

Voorzitter, GroenLinks vindt dat we een radicale ommezwaai moeten maken naar een duurzame en groen stad. Maar dat is niet het enige waar wij voor staan. Wij vinden ook dat een land dat behoort tot de top vijf van rijkste landen ter wereld, het niet kan maken dat er armoede bestaat of dat er mensen op straat staan. Gelukkig heeft de PvdA in dit coalitieakkoord best wat geld kunnen vrijspelen voor goed armoedebeleid. GroenLinks is daar zeer over te spreken. Wel vinden we het jammer dat dit college van overheidswege de participatiewet moet invoeren. We hopen dat het college alle mogelijkheden benut om deze wet op een menselijke manier uit te voeren. Mensen die tijdelijk voor een kwetsbaar familielid zorgen worden benadeeld doordat de kostendelersnorm wordt opgelegd. Wij zouden graag zien dat dit niet gebeurt. Daarom dienen we een motie in waarbij we het college verzoeken om er bij de staatssecretaris op aan te dringen dat gemeenten de discretionaire bevoegdheid krijgen om zelf invulling te geven aan het begrip “tijdelijkheid” in de participatiewet waar het gaat om het opleggen van de kostendelersnorm en om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de invoering van de kostendelersnorm en hierover op korte termijn te rapporteren.

“Kunnen meedoen” is voor iedereen belangrijk, en helemaal voor nieuwkomers in onze stad. Om goed te kunnen integreren en je de taal en cultuur eigen te kunnen maken is soms extra ondersteuning nodig vanuit de overheid. Dat geldt ook voor de 600 vluchtelingen die wij binnenkort in onze stad zullen gaan ontvangen. Wij willen hen graag een ooievaarspas geven. Als teken van welkom en als instrument om hen zo snel mogelijk te laten participeren en integreren in Nederland. En naast die ooievaarspas vinden we dat de gemeente ook moet zorgen dat er taallessen beschikbaar zijn. Dit vragen we per motie aan de wethouder.

Voorzitter, Dan nog een heel ander punt. En dat gaat over cultuur. Het lijkt er steeds meer op dat cultuur in deze stad ondergeschikt wordt gemaakt aan sport. Uiteraard vindt GroenLinks sport ook belangrijk. Maar hoe kan het nu toch dat er 75 combinatiefunctionarissen sport zijn terwijl er voor cultuur maar 4 zijn. Dat is toch uit verhouding? Ik hoor graag van de wethouder wat hier nu voor visie achter zit.

En als we het dan toch over cultuur hebben, dan hoor ik ook graag meteen de visie van de wethouder op de financiële positie van het residentie-orkest.  Het is vier maanden geleden dat wij hier in de raad het beleidskader kunst en cultuur bespraken en dat GroenLinks aangaf zich grote zorgen te maken over de financiële positie van het residentieorkest. En ook tijdens de bespreking van de nieuwe plannen voor het Spuikwartier heeft GroenLinks grote zorgen geuit over de exploitatie van het OCC. De wethouder reageerde daar nogal luchtig op. Maar voorzitter, met de hogere huren van het Spuiforum in het verschiet gaat dit niet zomaar loslopen. Daarom wil ik graag weten waarom de wethouder ons hier niet eerder van op de hoogte heeft gesteld? Ik hoor graag wat de langetermijnvisie is van de wethouder over de financiële situatie van het residentieorkest.

Voorzitter, dan ben ik nu bijna aan het einde van mijn bijdrage. Maar er resten twee belangrijke moties. En die gaan over seksueel geweld. Er heerst een groot taboe op aanranding, verkrachting, seksueel misbruik en seksuele intimidatie waardoor mensen geen aangifte durven te doen van seksueel geweld. En dat terwijl 50% van de Nederlandse vrouwen hier slachtoffer van is. Wij hebben als samenleving een verantwoordelijkheid om dit taboe te doorbreken en seksueel geweld aan te pakken. Ik wil het college vragen om erop aan te dringen dat er op scholen les wordt geven over seksueel geweld. En ik wil de burgemeester vragen om de politie erop te wijzen dat aangiften serieus in behandeling worden genomen, ook al kost dat misschien iets meer tijd.

Tot slot wil ik een motie indienen voor een monument voor de slachtoffers van seksueel geweld. Ik heb begrepen dat deze motie in de wandelgangen tot hilariteit heeft geleid. Maar voorzitter, dat sterkt mij juist in de noodzaak om deze motie in te dienen.  Een monument kan helpen bij het doorbreken van het taboe en kan een erkenning en troost zijn voor de vele slachtoffers van aanranding, verkrachting, seksueel misbruik en seksuele intimidatie. Bovendien herinnert het monument ons aan onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om als samenleving seksueel geweld aan te pakken en tegen te gaan.