GroenLinks vraagt burgemeester weg te blijven bij Shell-festival

[Persbericht] - GroenLinks in de Haagse gemeenteraad vindt dat burgemeester Pauline Krikke zich niet moet laten zien op het Generation Discover Festival van Shell. Vorig jaar opende toenmalig burgemeester Van Aartsen het festival. GroenLinks hoopt dat burgemeester Krikke die klimaat hoog in het vaandel heeft een andere keuze maakt.

“Onze nieuwe burgemeester vindt het klimaat heel belangrijk en Shell is één van de grootse vervuilers in de energiesector. Het zou een verkeerd signaal zijn als zij dit evenement openlijk zou steunen”, aldus GroenLinks fractievertegenwoordiger Mariëlle Vavier.

Het evenement voor scholieren over duurzame energie doet al langere tijd stof opwaaien in de gemeenteraad. Er was veel kritiek op de gemeentesubsidie van 100.000 euro die Shell vorig jaar kreeg voor het festival. Toch liet wethouder Saskia Bruines (D66) de gemeenteraad vorige week weten dat Shell dit jaar mogelijk weer financieel gesteund wordt door de gemeente. GroenLinks wil hier op korte termijn een debat over voeren.

Niet meebetalen aan PR-show

GroenLinks staat achter de doelstelling van het college om jongeren te interesseren voor wetenschap en techniek. Ook vindt de partij het belangrijk dat er aandacht is in het onderwijs voor de transitie naar schonere energie. 

“Maar we moeten Haagse kinderen niet laten opleiden door een bedrijf dat funest is voor ons milieu en voor het klimaat, laat staan meebetalen aan deze PR-show van Shell. Dan nemen we het doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn niet serieus als gemeente”, aldus GroenLinks fractievertegenwoordiger Mariëlle Vavier.

Shell presenteert zich op het festival als duurzaam bedrijf maar richt zich nog bijna uitsluitend op fossiele energie. Slechts 1% van het investeringsbudget van de multinational gaat naar schone energievormen.

Verantwoording onder de maat

GroenLinks vindt het sowieso onbegrijpelijk dat een bedrijf als Shell in aanmerking komt voor subsidie. Een van de voorwaarden voor subsidie is namelijk dat er financiële noodzaak moet zijn.

Vavier: “Dat Shell het ook prima zonder de hulp van de gemeente kan is overduidelijk. Dat heeft Ingrid van Engelshoven, de voorganger van Bruines, eerder ook ruiterlijk erkend. Nu zegt wethouder Bruines dat het te ingewikkeld is om vast te stellen of Shell over voldoende middelen beschikt. Als verantwoording over de uitgave van zo veel gemeenschapsgeld vind ik dat onder de maat.”