Vandaag maakt het college van Den Haag bekend dat de eerste resultaten van het betaald parkeren vrij positief zijn; de parkeerdruk is gemiddeld 30% lager dan vóór de invoering van betaald parkeren. Er is dus meer ruimte in de straten waar voor het parkeren betaald moet worden en er staan door intensieve surveillance van parkeer-controleurs geen auto’s meer op de stoep.

GroenLinks-fractievoorzitter Heleen Weening:

"De openbare ruimte in een drukke stad als Den Haag is schaars en dan moeten er keuzes gemaakt worden. GroenLinks kiest voor groen in de wijk, ruimte om te spelen voor kinderen, goede toegankelijkheid voor bejaarden en minder-validen (zoals brede stoepen), veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Wij zien het niet als een recht om de auto voor de deur te kunnen parkeren, omdat dat juist de openbare ruimte is die ook anders ingericht kan worden (bomen, speelruimte). Als het gaat om parkeren in de wijk dan is GroenLinks voorstander van het principe 'de vervuiler betaalt', en daar past betaald parkeren bij.

Na de invoering van betaald parkeren verschuift de parkeerdruk naar andere woonwijken. Zodra de invoering van betaald parkeren in alle woonwijken gerealiseerd is, zal duidelijk worden of dat effect blijvend is. Het is mogelijk dat de huidige regeling verlichting biedt in de parkeerdruk, bijvoorbeeld doordat mensen andere keuzes maken (bestelbusjes op eigen bedrijventerrein, meer gebruik van inpandige garages, opheffen van een kruis op de weg als de garage en de uitrit niet voor parkeren worden gebruikt, minder foutparkeren, betere handhaving). Voor GroenLinks is de keuze voor betaald parkeren echter een principiële keuze, vanuit de gedachte 'de vervuiler betaalt', zoals ik hierboven heb toegelicht.

Op dit moment is de regeling 'betaald parkeren' kostendekkend, en zijn de tarieven zo laag dat de gemeente daar geen extra investeringen in de openbare ruimte van kan betalen. Er wordt vanuit de gemeente wel geïnvesteerd in de openbare ruimte, maar hiervoor wordt ander geld gebruikt (gemeentelijke begroting of geld van het rijk). GroenLinks zou er echter voorstander van zijn om de tarieven zo hoog te maken dat er inderdaad middelen zijn voor extra groen en speelruimte in de buurt. Wij hopen en stimuleren daarnaast dat mensen bewuste keuzes maken, vanuit het idee dat niet altijd het bezit en gebruik van de auto noodzakelijk hoeft te zijn."

GroenLinks was bij de vorming van dit college pleitbezorger van de invoering van betaald parkeren. Betaald parkeren is al ingevoerd tussen de Mient en Volendamlaan, in het Valkenboskwartier en Scheveningen-Dorp-Oost. Het Regentessekwartier/Duinoord en Transvaalkwartier volgen respectievelijk op 1 juli en 28 september van dit jaar.