Recentelijk bereikten de fractie van GroenLinks twee alarmerende berichten; dat minder nieuwkomers inburgeren en dat steeds minder mensen het inburgeringsexamen doen. Daarbij is het slagingspercentage ook nog eens gedaald . GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld om deze kwestie onder de aandacht te brengen.

In het opiniestuk van Martin Minnema in de Volkskrant is te lezen dat professionele docenten NT2 (Nederlands als tweede taal) zijn wegbezuinigd. Nieuwkomers zijn daardoor aangewezen op dure privécursussen of lessen door vrijwilligers. NT2 is zo het domein is geworden van buurthuizen en de goodwill van amateurs/vrijwilligers. Uit cijfers blijkt dat van de 10.641 nieuwkomers die in 2013 inburgeringsplichtig werden, tot juli dit jaar nog maar zo’n 17 procent is ingeburgerd. De overige 83 procent heeft nog gemiddeld een jaar om aan de plicht te voldoen. Burgemeester Van Aartsen het aangegeven dat asielzoekers verplicht moeten worden tot het leren van de Nederlandse taal .

“GroenLinks maakt zich zorgen over de mogelijkheden die mensen in Den Haag krijgen om mee te doen in de samenleving. Het spreken van Nederlandse taal is daarbij van groot belang”, aldus fractievertegenwoordiger Mariët Herle.

GroenLinks heeft de volgende vragen gesteld:

  1. Heeft het college kennisgenomen van deze drie berichten? Graag een toelichting.
  2.  “Voor 2013 werden er jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s besteed aan inburgering. Dat is teruggebracht naar nul. De vier grote gemeenten, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, Vluchtelingenwerk en ook de Raad van State waarschuwden al voor de gevolgen. Nog voor de nieuwe wet inging, zeiden zij te verwachten dat de drempel voor een kwetsbare groep te hoog zou worden” . Is het college deze mening nog steeds toegedaan? Op welke wijze geeft het college uiting aan deze zorgen? Graag een toelichting.
  3. Ziet het college in Den Haag  een afname bij de inburgering van nieuwkomers in Den Haag? Kan het college aangeven hoeveel mensen het inburgeringsexamen hebben gevolgd in 2013, 2014 en 2015? Wat waren de slagingspercentages de afgelopen jaren? Graag een toelichting.
  4. Hoe ziet het college de verhouding tussen volwasseneducatie, inburgering,   taalonderwijs door vrijwilligers en Taal in de Buurt in Den Haag? Graag een toelichting.
  5. Is het college het met GroenLinks eens dat het logischer en beter zou zijn als al het taalonderwijs, inclusief Taal in de Buurt en inburgering  onder de onderwijswethouder zou vallen, zoals ook het geval is in Amsterdam? Is het college voornemens al deze zaken bij de onderwijswethouder onder te brengen? Graag een toelichting.
  6. De gemeente Amsterdam heeft, tegen het Rijksbeleid in, uit eigen budget een voorziening opgezet. Wethouder Simone Kukenheim (D66): "Het is een kwetsbare groep. Ze komen in een nieuw land, hebben soms traumatische ervaringen, spreken de taal niet en hebben geen netwerk. Een website is dan echt niet genoeg." Is het college het met GroenLinks eens dat ook in Den Haag een gelijke voorziening opgezet moet worden om mensen te helpen inburgeren en Nederlands te leren? Is het college voornemens dit te gaan doen? Graag een toelichting.