Op woensdag 30 september werd er tijdens de commissie Leefomgeving gedebatteerd over snippergoen. De gemeente Den Haag verkoopt kleine stukjes openbaar groen. Dit groen wordt snippergroen genoemd. Het zou gaan om openbaar groen voor, naast of achter een woning of bedrijf. Eigenaren kunnen een aanvraag voor koop indienen als het snippergroen aansluit op het eigen perceel en het zou groen moeten blijven. Helaas lijkt het erop alsof er stukken groen door de gemeente verkocht worden om te bebouwen. Omdat de partij hierop geen duidelijke antwoorden van de wethouder kreeg, heeft GroenLinks aanvullend op het debat de volgende vragen gesteld: 

Het college heeft een aantal voorwaarden gesteld aan de verkoop en verhuur van snippergroen die borgen dat “het Haagse groen zijn kwaliteit behoudt”. Op de website van de gemeente zijn die criteria te vinden:

  • Het stukje grond ligt niet in een beschermd natuurgebied of een ecologische zone
  • Het geplande gebruik past binnen het bestemmingsplan
  • De grond moet grenzen aan eigen bezit
  • De grond mag niet groter zijn dan 30 vierkante meter
  • De grond moet in eigendom zijn van de gemeente Den Haag
  • Er mogen geen kabels en leidingen, rioolbuizen in de grond zitten en/of lantaarnpalen op de grond staan. Ook rusten er geen rechten van derden op de grond.
  • De grond heeft geen functie als groenstrook tussen uw tuin en bijvoorbeeld een speelplek, (voet)pad en/of weg
  • De grond heeft geen openbare functie, bijvoorbeeld als speelplek, trottoir, weg, in- of uitrit.
  • Uitgifte van de grond geeft geen problemen met het onderhoud van de buitenruimte.
  • Uitgifte van de grond geeft geen rommelig of versnipperd beeld.
  1. In het debat met de wethouder op woensdag 30 september gaf de wethouder aan dat er verschillende regelingen bestaan voor de verkoop, verhuur of adoptie er van gemeentegrond. Kan het college aangeven welke regelingen dit zijn, op welk beleid deze gestoeld zijn (graag RIS-nummers) en welke criteria er bij elk van deze regelingen van toepassing zijn op de verkoop, verhuur en adoptie van openbare gemeentegrond. Graag een uitgebreide toelichting en verwijzing naar de plek op de website van de gemeente.
  2. Kan het college in tabellen aangeven wat er onder elk van deze andere regelingen aan publieke gemeentegrond is verkocht, verhuurd of ter adoptie is uitgegeven sinds juni 2014 en voor welke grondprijzen dat is gebeurd?
  3. In de tabel over snippergroen van juni 2014 t/m maart 2015 wordt aangegeven dat er een aanvraag binnen de regeling snippergroen is gedaan voor de verkoop van snippergroen ten behoeve van de bouw van een parkeerterrein bij een flat. Het college geeft in de tabel aan een positieve grondhouding te hebben ten opzichte van deze aanvraag en de aanvrager werkt het plan uit. Hoe verhoudt deze positieve grondhouding zich tot de ambitie van de snippergroenregeling om de kwaliteit van het Haagse groen te behouden? Graag een uitgebreide toelichting.
  4. In de grondprijzenbrief wordt een “snippergroentarief” gerekend van 175 euro/m²  voor grond 28 m² > 100 m². Die prijzen liggen veel lager dan de indicatieve prijzen voor parkeerterreinen. Kan het college aangeven welke prijzen worden gehanteerd voor de aanvraag van verkoop van snippergroen voor de bouw van een parkeerterrein bij een flat en met welke reden? Graag een uitgebreide toelichting.
  5. Kan het college aangeven of de aanvraag voor “grond voor parkeerterrein bij flat” inmiddels is goedgekeurd en zoja onder welke regeling dit is gebeurd?
  6. In de tabel staan verschillende aanvragen voor de verkoop van snippergroen van boven de 30 m² waarbij het college aangeeft een positieve grondhouding te hebben. Hoe verhoudt deze positieve grondhouding zich tot het criterium dat er geen grond verkocht wordt groter dan 30m²?
  7. In de tabel staan drie aanvragen voor de uitbreiding van een schoolplein. Hoe verhoudt deze positieve grondhouding zich tot de ambitie van de snippergroenregeling om de kwaliteit van het Haagse groen te behouden?
  8. Graag zou GroenLinks een update ontvangen van de tabel die in de eerste helft van dit jaar is ontvangen.
  9. In de tabel staat een aanvraag voor de koop van een stuk snippergroen voor de vluchtweg van een hotel. Het college geeft aan een positieve grondhouding te hebben. Hoe verhoudt deze positieve grondhouding zich tot de ambitie van de snippergroenregeling om de kwaliteit van het Haagse groen te behouden?
  10. Zijn er in de tabel ook aanvragen opgenomen waarbij het stuk snippergroen onderdeel is van een park? Zoja, hoe heeft het college deze aanvragen uiteindelijk beoordeeld?
  11. Hoe beoordeelt het college het feit dat er overal in Den Haag dezelfde grondprijzen voor de verkoop van snippergroen worden gehanteerd, of dat nu in de Schilderswijk is of in het Statenkwartier? Graag een uitgebreide toelichting?