De vragen die Inge Vianen heeft gesteld over het parkeerterrein dat Jumbo momenteel aanlegt in de Anemoonstraat zijn door het college beantwoord. Inge wil in de commissie Leefomgeving verder praten met de wethouder over de ontstane situatie.

GroenLinks wil dat de wethouder een veilige verkeersomgeving garandeert voor de Goudsbloemlaan en Anemoonstraat. Bovendien is de rol die de gemeente heeft gespeeld bij de ontwikkeling van het plan van Jumbo onduidelijk; Inge Vianen gaat de wethouder daar zo spoedig mogelijk (in een commissievergadering) opheldering over vragen.

De antwoorden op de schriftelijke vragen:

1. Kan het College aangeven wat de geschatte hoeveelheid autobewegingen zal zijn in de Anemoonstraat met een dergelijke bezoekersparkeerplaats en kan dat worden afgezet tegen het huidige aantal autobewegingen? Zo nee, waarom niet?

Voordat wij overgaan tot de beantwoording van de vragen, doen wij hieronder ter verduidelijking een korte situatieschets van de historie van het plan. Reeds in 2005 werd door de gemeente en de Jumbo al in verkennende zin gesproken over de mogelijkheid de Anemoonstraat en het aansluitende politieterrein her in te richten tot parkeerterrein.
Het politieterrein zou daartoe aangekocht kunnen worden. Het parkeerterrein zou 's nachts ook kunnen functioneren als buurtparkeerplaats. Een belangrijke reden waarom de gemeente bij deze gesprekken betrokken was, is de verkeerssituatie in de Anemoonstraat en de aansluiting daarvan op de Goudsbloemlaan, die als (subjectief) onveilig kan worden beschouwd. Nadat de gemeente in 2009 had aangegeven het politieterrein (om financiële redenen) niet te gaan kopen, heeft de Jumbo besloten dit wel te doen. De Jumbo heeft vervolgens in overleg met DSO het Ingenieursbureau Den Haag ingeschakeld, dat is gaan tekenen aan een ontwerp van het parkeerterrein. Daarna is een kostenraming gemaakt. Jumbo sprak vervolgens de wens uit dat de gemeente de inrichting van de openbare straat (Anemoonstraat) voor haar rekening zou nemen. DSO heeft aangegeven dat vooralsnog niet te doen. Enerzijds omdat de planvorming voor een dergelijke toezegging nog geen aanleiding bood, en anderzijds omdat daarvoor geen geld beschikbaar was. Omdat Jumbo niet voor alle kosten wilde opdraaien is er (tot op heden) geen vervolg meer aan het plan gegeven. Wel had Jumbo een sloop- en kapvergunning aangevraagd voor het politieterrein.

Deze vergunningaanvragen hebben hun wettelijke procedure met publicatie d.m.v. de gemeenteberichten doorlopen. Er zijn hiertegen geen bezwaren gemaakt en de vergunningen zijn verstrekt. In november 2010 heeft Jumbo het politiegebouw laten slopen, omdat de sloopvergunning anders zou verlopen. De bewoners werden hierdoor verrast en enkelen hebben blijk gegeven van hun ongenoegen daarover. Op een door de bewoners georganiseerde bijeenkomst, heeft Jumbo de bewoners op de hoogte gebracht van het plan om een parkeerterrein aan te leggen achter hun huizen. Dat was voor de meeste bewoners het eerste moment waarop men hiervan op de hoogte werd gesteld.
Formeel is Jumbo gerechtigd om op haar eigen terrein (het voormalige politieterrein) parkeerplaatsen aan te leggen, maar kan niet zonder gemeentelijke medewerking de openbare weg (i.b. de Anemoonstraat) herinrichten. Hiertoe is geen plan vastgesteld. De gemeente zal in samenwerking met de Jumbo en in overleg met de buurt het plan verder uitwerken. De leefbaarheid en verkeersveiligheid van de situatie op en rond het parkeerterrein zal daar extra aandacht bij krijgen. Afhankelijk van de inhoud en het draagvlak zal uiteindelijk bezien moeten worden of de gemeente medewerking zal verlenen aan het plan. Op de tekening die wij voor handen hebben, zijn 47 parkeerplaatsen ingetekend op het geplande parkeerterrein. Tegenwoordig parkeren bezoekers van de Jumbo in de Goudsbloemlaan en op de parkeerplaats aan de overkant van de Goudsbloemlaan.
De Anemoonstraat wordt thans gebruikt voor het bevoorraden van de Jumbo, maar ook is er in toenemende mate sprake van het illegaal parkeren van auto’s door winkelend publiek. Met het in gebruiknemen van een terrein van 47 parkeerplaatsen zal het aantal verkeersbewegingen in de Anemoonstraat stijgen. Hoeveel autobewegingen dat zullen zijn is nog niet exact aan te geven, maar dit zal waarschijnlijk aanzienlijk lager liggen dan de 2.000 bewegingen waarover gesproken wordt.

2. Kan het College aangeven wat de verwachte effecten van deze hoeveelheid autobewegingen zullen zijn op de leefbaarheid in (de directe omgeving van) de Anemoonstraat? Zo nee, waarom niet?

De verwachting is dat de extra parkeerplaatsen enig effect zullen hebben op de leefbaarheid in de directe omgeving van de Anemoonstraat. Er zullen meer autobewegingen plaatsvinden. Daar staat tegenover dat de parkeerdruk en leefbaarheid in de Goudsbloemlaan naar verwachting zal verbeteren. Bij de uitwerking van het plan, zal het te verwachten effect op de leefbaarheid nader in kaart worden gebracht.

3. Kan het College aangeven hoe het verkeer door de smalle doorgang naar de Anemoonstraat zal worden afgewikkeld? Zo nee, waarom niet?

Ja, auto’s kunnen gebruik maken van de doorgang om zich tussen de Goudsbloemlaan en de parkeerplaats in de Anemoonstraat te verplaatsen. Een gemeentelijke projectgroep zal de gevolgen van de in gebruikname van de parkeerplaats in kaart gaan brengen en zorg dragen voor een veilige en leefbare inpassing.

4. Kan het College beargumenteren hoe de verkeersveiligheid is gewaarborgd en welke maatregelen zo nodig door Jumbo en/of de gemeente worden getroffen om deze te verbeteren? Zo nee, waarom niet?

In het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2010-2011 is het project Jumbolocatie Anemoonstraat/Goudsbloemlaan opgenomen. De reden dat dit project in het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid is opgenomen, is dat de verkeerssituatie rond de Jumbo als zorgelijk werd ervaren. Enerzijds is er sprake van een onoverzichtelijke aansluiting van de Anemoonstraat op de Goudsbloemlaan. Anderzijds parkeren veel klanten van de Jumbo op het parkeerterrein van de Goudsbloemlaan en steken (vaak met een boodschappenwagentje) de Goudsbloemlaan over. Daarbij komt bovendien dat overdag veel leerlingen van het nabijgelegen Segbroekcollege de Goudsbloemlaan oversteken om de Jumbo te bezoeken. Met het opnemen in het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid is beoogd de Anemoonstraat een inrichting te geven die beter aansluit bij het gebruik van de straat. De verkeersveiligheid in de Anemoonstraat en bij de aansluiting op de Goudsbloemlaan moet verbeterd worden. Het is in dit licht praktischer als bezoekers van de Jumbo hun auto dichter bij de supermarkt kunnen parkeren. Voor het langzaam verkeer zal door de gemeente onderzocht worden of de verkeersveiligheid in het geding komt in en bij de smalle doorgang. Ook eventueel noodzakelijke maatregelen voor het langzaam verkeer moeten in overleg met de Jumbo en de bewoners bepaald worden.

5. Kan het college aangeven of de luchtkwaliteit gewaarborgd kan blijven bij doorgang van dit plan? Zo nee, waarom niet?

De Anemoonstraat is geen doorgaande weg. De bebouwing rond het hof heeft een afschermende werking ten opzichte van de aangrenzende wegen. De luchtkwaliteit in de Anemoonstraat wordt daarom vooral bepaald door de stedelijke achtergrondconcentratie. De emissies van vrachtwagens en motorvoertuigen van bezoekers van de supermarkt zorgen voor een beperkte toename van de luchtverontreiniging. De concentraties fijn stof en stikstofdioxide blijven echter ruim onder de norm.

6. Kan het college aangeven waarom de gemeente de bewoners niet heeft geïnformeerd over dit plan? Zo nee, waarom niet?

De herinrichting van het voormalige politieterrein is geen gemeentelijk plan. De grond is eigendom van de Jumbo. Het terrein van de politie was al een parkeerterrein. De herinrichting van dat terrein past binnen het bestemmingsplan. Jumbo heeft hier het initiatief. Wanneer het plan om ook de Anemoonstraat samen met het oude politieterrein her in te richten tot parkeerterrein wordt voortgezet, zal dat uiteraard wel onder begeleiding van de gemeente en in overleg met de buurt gebeuren. Wanneer de planvorming daarvan begint zullen de buurtbewoners betrokken worden.

7. Kan het College aangeven of het plan voor de parkeerplaats voldoet aan de VNG-richtlijnen voor parkeren? Zo nee, waarom niet?

De VNG hanteert zelf geen richtlijnen voor parkeren, maar baseert zich op het handboek over parkeren van het CROW. Onze gemeentelijke parkeernormen zijn op ditzelfde handboek gebaseerd. Volgens de gemeentelijke parkeernormen moet de supermarkt in ongeveer 70 parkeerplaatsen voorzien. In de huidige situatie worden parkeerplaatsen in de Goudsbloemlaan dubbel gebruikt. Bezoekers van de supermarkt maken gebruik van parkeerplaatsen, die ook voor bewoners van de buurt bestemd zijn. De supermarkt komt tegemoet aan de gemeentelijke parkeereis door het aanleggen van parkeerplaatsen op eigen terrein. Hierdoor komen extra parkeerplaatsen voor bewoners uit de buurt langs de Goudsbloemlaan beschikbaar.

8. Kan het College aangeven hoeveel parkeerplaatsen in het verleden in de Goudsbloemlaan zijn aangelegd en wat de noodzaak is van het creëren van 47 parkeerplaatsen voor de supermarkt? Zo nee, waarom niet?

Ja, naar onze informatie zijn er nooit parkeerplaatsen speciaal voor de Jumbo (voorheen een Konmarvestiging) aangelegd. De parkeerplaatsen in de Goudsbloemlaan en het parkeerterrein aan de overkant van de Goudsbloemlaan worden zowel door bezoekers van de supermarkt als door bewoners gebruikt. De parkeerdruk is hoog in deze buurt. De extra parkeercapaciteit is in dit opzicht welkom. Bij voorkeur geldt voor de nieuwe parkeercapaciteit ook dubbelgebruik. Daarnaast zal de verkeersituatie rond de supermarkt naar verwachting beter worden, doordat het grootste deel van het winkelende publiek met de boodschappenkarretjes op het binnenterrein blijft .

9. Is het College met GroenLinks van mening dat er een oplossing moet worden gezocht voor de ontstane situatie, zodat zowel Jumbo als de bewoners tevreden kunnen zijn met de uiteindelijke realisatie van het gebied? Zo ja, hoe wil het College daaraan bijdragen? Zo nee, waarom niet?

Ja, wij dragen graag bij aan maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren. Indien de verkeersveiligheid door het plan in het geding komt, zullen wij ervoor zorgen dat daar in samenwerking met de Jumbo en de bewoners een oplossing voor wordt gezocht. Tegen het gegeven dat de Jumbo parkeerplekken wil toevoegen, hebben wij op zich geen bezwaar. Wel willen wij dat er een leefbare situatie voor de omwonenden blijft bestaan.