Afgelopen week sprak de commissie leefomgeving over het Meerjarenprogramma Groen. GroenLinks toonde zich zeer kritisch.

Fractievoorzitter Inge Vianen: “Ik vind het ronduit ontluisterend dat de grote financiële tekorten die het college laat ontstaan op het gebied van groenbeheer richtinggevend zijn voor de inzet in het Meerjarenplan Groen. Ecologische waarden, biodiversiteit en duurzaamheid komen veel te weinig aan bod. Financieel voordelig groenonderhoud blijkt leidend te zijn in plaats van kwaliteit."

In het plan staat dat het wegwerken van noodzakelijk achterstallig onderhoud en de omvorming naar eenvoudiger beheer de belangrijkste selectiecriteria zijn voor groenbeheer. Het moet vooral goedkoop. Daarom worden struiken nog maar mondjesmaat geplant. Terwijl juist struiken belangrijk zijn voor broedvogels, vleermuizen en als schuilgelegenheid voor zoogdieren. Bovendien voegen struiken veel toe aan het woongenot. GroenLinks vindt dat dit anders moet: meer struiken en ook meer verticaal groen. Over dat laatste is niets te lezen in de plannen van de wethouder, terwijl het juist voor versteende wijken als het Zeeheldenkwartier een goede oplossing zou kunnen zijn. Niet geld moet leidend zijn bij groenbeheer, maar kwaliteit. 

GroenLinks is ook kritisch over de adoptie of verkoop van groen aan burgers. In oktober waren er al acht stukken gemeentegrond verkocht. Vianen heeft de wethouder met klem gevraagd om binnen een maand een brief richting de raad te sturen waarin de randvoorwaarden van verkoop zoals bijvoorbeeld het grondprijzenbeleid en de kwaliteitseisen voor het groenbeheer nader uitgelegd worden. Ook wil GroenLinks inzicht in welke grond er verkocht is en gaat worden. De wethouder heeft toegezegd de brief binnen een maand naar de raad te sturen.

Vianen stelde ook kritische vragen aan de wethouder over de verlening van kapvergunningen. GroenLinks heeft sterk de indruk dat bij ruimtelijke plannen en herinrichting er volstrekt niet gekeken wordt naar het behoud van bomen. Bij alle plannen zou het behoud van bomen een criterium moeten zijn. In een binnenkort te verschijnen initiatiefvoorstel zal GroenLinks verbeteringen voorstellen aan het kapvergunningenstelsel. Ook drong Vianen aan op een brief van de wethouder over de mogelijkheden die zijn onderzocht om de bomen op de Toussaintkade en de Veenkade te behouden. Daarnaast wil zij dat de nieuwe methode uit Rotterdam wordt bestudeerd om de bomen te behouden. De wethouder zegde toe om ook op deze zaken binnen een maand per brief in te gaan.

Evenals de AVN wil GroenLinks dat grote groengebieden in de stad, zoals de Scheveningse Bosjes, niet verworden tot een netjes aangeharkt park, maar dat ze beheerd blijven worden met daarbij de ecologische waarden hoog in het vaandel. Ook wilde Vianen dat ecologie wordt aangeduid op plankaarten van bestemmingsplannen voor zones die binnen de stedelijke ecologische hoofdstructuur vallen.  

Vianen sloot af met de constatering dat dit college een werkvoorraad van achterstallig groenonderhoud van 15,4 miljoen euro heeft, waarvan weliswaar iets zal worden weggewerkt, maar waarvan in 2018, in het meest positieve geval, nog steeds 12,8 miljoen euro over zal zijn. Per jaar trekt het college ook nog eens structureel 4,9 miljoen euro te weinig uit om het Haagse groen op niveau te kunnen beheren. Het college maakt hierin verbeteringen, maar in 2018 zal er nog steeds structureel een jaarlijks tekort zijn van 3,9 miljoen euro. Een treurig vooruitzicht voor het Haagse groen.