Ook Den Haag gaat afstappen van zwarte piet tijdens de Sinterklaasintocht. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde donderdag voor de oproep daartoe van de Haagse PvdA, GroenLinks, mede ondertekend door NIDA, Haagse Stadspartij en SP.

“Sinterklaas moet een mooi feest zijn voor alle Haagse kinderen. Daar passen zwarte pieten echt niet meer bij,” stellen PvdA-raadslid Mikal Tseggai, GroenLinksraadslid Serpil Ates, NIDA-raadslid Adeel Mahmood, SP-raadslid Lesley Arp en HSP-raadslid Fatima Faïd. “Daarom zijn we heel blij dat Den Haag het voorbeeld van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam volgt en de verandering van de Sinterklaastraditie nu ook realiteit wordt.”

De NTR kondigde een maand geleden aan dat de landelijke intocht ook volledig van zwarte piet af zal stappen. Daarop gaf Wethouder Van Alphen namens het Haagse stadsbestuur aan deze landelijke richtlijnen te willen volgen. Met de aangenomen motie staat nu ook de Haagse gemeenteraad achter concrete verandering en komt er een plan dat ervoor moet zorgen dat de Haagse Sinterklaasintocht in 2020 geen zwarte pieten meer heeft. Tseggai: “Het is mooi dat de gemeenteraad hier nu ook mee instemt en dat de gemeente het goede voorbeeld geeft voor andere Sinterklaasfestiviteiten in de stad. Het heeft lang geduurd voordat we afscheid konden nemen van zwarte piet, maar hiermee zet Den Haag gelukkig de definitieve stap naar een leuk Sinterklaasfeest voor alle kinderen.”

Ook de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens stellen dat zwarte piet moet veranderen en ontdaan moet worden van discriminerende en stereotyperende kenmerken. “Zwarte Piet herinnert veel mensen niet alleen aan het slavernijverleden: het laat ook op een kwetsende manier zien dat de nasleep hiervan nog steeds niet volledig erkend wordt," sluit Ates af. "Daarom is het mooi dat het Sinterklaasfeest meer inclusief wordt en dat de gemeente in gesprek gaan met scholen, verenigingen en bedrijven om die keuze ook te maken. Adeel Mahmood van NIDA zegt: "We zijn blij dat Den Haag eindelijk ook het enige juiste doet om haar wapenspreuk van Vrede en Recht eer aan te doen "

De motie roept het stadsbestuur op om bij de komende Sinterklaasintocht alles uit de kast te halen om zoveel mogelijk de lijn van de NTR te volgen en vanaf de intocht in 2020 van zwarte piet af te stappen.

Update: de motie is met 24 stemmen voor en 21 stemmen tegen aangenomen.