Zondag 22 mei was er weer een vijf-voor-twaalf-actie bij het Catshuis, tegen de onnodige kap van 900 Haagse populieren. De bomen kregen een lintje. Vorig jaar was Jaap Postma Vijf voor Twaalf begonnen, samen met de Bomenstichting Den Haag, de wijkoverleggen van Duinoord en Zorgvliet, laatmijstaan.nl, de vertegenwoordiging van de International Community en vele anderen. Toen ging het nog om de populieren rond het Catshuis, inmiddels om alle populieren in Den Haag.

Door: Martijn Schackmann, webredactie GroenLicht

Na Jaaps aftrap van de actie, even na vijf voor twaalf, splitsen de circa 70 aanwezigen zich op in twee groepen, om de lintjes aan te gaan brengen.

In het Stadhoudersplantsoen treft mijn groep Aldrik Sluis. Aldrik heeft een brandbrief naar de gemeente gestuurd (zie download onder dit artikel) om een tiental populieren in het Segbroekpark (het Rode Kruisplantsoen) voor kap te behoeden. Hij hoopt op brede politieke steun, dus van meer partijen dan de aanwezige GroenLinks, Partij van de Dieren en HSP. Op dit moment is het wachten op antwoorden op vragen die Gerwin van Vulpen (HSP) aan het college heeft gesteld. 

Aldrik geeft aan weinig steun te krijgen van andere omwonenden. Dat komt: als die de gemeente bellen voor informatie, dan verzekert die ze dat de bomen echt om moeten, terwijl er nog een bezwaarperiode komt.

Aanwezige Mary Beuk is van de werkgroep Groen Duinoord. Vanaf de President Kennedylaan gezien woont ze net achter het Stadhoudersplantsoen. Haar portiekwoning bevindt zich nog geen honderd meter van de bomen, maar dat is toch te ver om als privé-persoon bezwaar aan te mogen tekenen tegen de kap. 

Mary vertelt dat het een ramp zou zijn als populieren langs de Kennedylaan verdwijnen. De bomen vangen namelijk geluid, wind en fijnstof op.

Clara Visser vertelt dat de Bomenstichting Den Haag een second opinion over het populierenvervangsplan van de gemeente heeft laten opstellen, door onafhankelijk bomendeskundige Veronica van Amerongen (Groendirectie.holland). Haar rapport laat weinig heel van de onderbouwing door de gemeente. De Bomenstichting is dit jaar daarom drie maal bij de Adviescommissie Bezwaarschriften verschenen, maar die zegt doodleuk dat ze ervan uitgaan dat de gemeente weet wat zij doet: een vreemde houding voor een onafhankelijke adviescommissie. Het rapport van Van Amerongen wordt daarbij genegeerd in de antwoorden van de adviescommissie. De Bomenstichting ziet daarom geen andere optie dan haar gelijk bij de rechter te halen.

Groepen bomen staan in verband met elkaar staan, vertelt Clara. Als je de buitenste van een rij populieren weghaalt, dan kan de volgende in de wind komen te staan, terwijl die daar niet op is ingesteld. Kappen vergt zo een integrale aanpak en daarvoor is kennis nodig. De gemeente Den Haag heeft nog wel boomdeskundigen in huis, maar door tijdgebrek worden externe bureau's ingehuurd. Zij hebben weinig kennis hebben van de lokale situatie. Dit probleem kan nog groter worden, omdat de 32 grootste Nederlandse gemeenten volgens de nu in Den Haag gehanteerde vervangingsmethode aan de slag willen gaan, terwijl veel gemeenten minder bomenkennis in huis hebben.