Als raadslid voor GroenLinks klom Heleen Weening de afgelopen periode op tot voorzitter van de fractie. Daarnaast heeft ze een nog flink takenpakket: bouwen en wonen, verkeer en vervoer en milieu. Intussen zou ze best wat meer met sociale onderwerpen willen doen in de raad, met name jongerenbeleid en jeugdzorg. "Het is juist aan GroenLinks om kwetsbare kinderen te beschermen".
Heleen Weening is geboren en opgegroeid in Groningen, ze studeerde in Twente en woont nu alweer jaren in Den Haag. Maar opmerkelijker dan die verhuizing vanuit het hoge noorden is de politieke ommekeer die ze maakte. Heleen was in haar jonge jaren lid van de JOVD, de liberale jongerenorganisatie die toen nog onafhankelijk was van de VVD en wat socialer was dan de moederpartij. In Twente schopte ze het tot afdelingsvoorzitter. "Vrijheid is voor mij nog steeds de leidraad, samen met emancipatie. Het betekent dat je talenten optimaal tot ontwikkeling laat komen, en dat spreekt me ook nu nog aan. Naast sociale emancipatie is tolerantie belangrijk, dat er ruimte is voor iedereen".
Toch koos Heleen na de JOVD niet voor de VVD, maar voor GroenLinks. Haar verblijf in Zuid-Afrika duwde haar in die richting. "Ik heb in townships gewerkt, waar ze nooit een blanke Europeaan zagen. Dat was heel confronterend. Dat heeft denk ik wel de aanzet gegeven tot mijn 'politieke heroriëntatie', laten we het zo maar noemen. In essentie is het zo: de rechts-liberalen ondersteunen dat wat al krachtig is, terwijl sociaal-liberalen er vanuit gaan dat je ook de mensen aan de onderkant erbij sleept. Vertrouwen op eigen kracht klinkt heel mooi, maar het ligt voor veel mensen toch wel wat ingewikkelder."
Heleen Weening is afgestudeerd als bestuurskundige bij de TU Delft. Naast haar raadslidmaatschap voor GroenLinksin Den Haag werkt ze nu beroepsmatig als onderzoeker bij Nicis, het onderzoeksinstituut voor stedelijk beleid. Daar heeft ze een rol in het advies over jongerenbeleid en duurzame stedelijke ontwikkeling, onderwerpen die duidelijk raakvlakken hebben met waar GroenLinks voor staat.
In de gemeenteraad heeft Heleen beleidsterreinen op haar bordje waarin het sociale aspect een afgeleide is: bouwen en wonen, verkeer en vervoer en milieu. Belangrijke onderwerpen, maar ze zou in de raad wat meer op het sociale vlak willen doen. Het liefst ook meer met jongeren. "Het voorkomen van schooluitval onder jongeren, waar ik bij Nicis mee bezig ben, vind ik boeiend en belangrijk. En ook de hele jeugdzorg, die wordt nu niet meer op landelijk maar op gemeentelijk niveau gecoördineerd".
"Het is juist aan GroenLinks om kwetsbare kinderen te beschermen. Dat vergt creatieve oplossingen. Maar ook de rol van professionals in het onderwijs moet worden versterkt. Door kinderen centraal te stellen, kun je dood hout kappen en met minder geld meer doen. Voor jongeren is GroenLinks ook nodig om een fris tegengeluid te laten horen tegen het moralisme van met name het CDA en de ChristenUnie."
Zelf heeft Heleen zich ook ontwikkeld in de richting van de politiek op gemeentelijk niveau. "Eerst was mijn ambitie om Kamerlid te worden, maar ik ben erachter gekomen hoe interessant lokale politiek is. Het staat veel dichter bij de mensen, je hebt de mogelijkheid de stad een beetje beter te maken".
De laatste vier jaar is Heleen Weening raadslid van een partij die ook in het college zit. "Dat heeft als voordeel dat je meer invloed hebt. Onze inbreng doet er echt toe. Aan de andere kant moet je ook vuile handen maken en compromissen sluiten. In de oppositie is het wat dat betreft makkelijker: daar hoef je geen concessies te doen. Zeker in een college waar je getalsmatig niet nodig bent (zoals GroenLinks nu naast PvdA en VVD) is het soms lastig." Uiteindelijk ziet ze GroenLinks liever in de coalitie dan in de oppositie, vanwege de grotere invloed in de raad. "En wij hebben een goed werkende fractie, waardoor we als kleine partij toch veel invloed hebben."
Wat voor rol is er straks voor GroenLinks in de nieuwe raad? Heleen verwacht een bescheiden groei, naar vier of vijf zetels. Dat zou meteen ook ruimte geven om de beleidsterreinen opnieuw te verdelen en wel zo dat de fractievoorzitter er niet zoals nu nog een zwaar inhoudelijk pakket bij heeft.
Door de verwachte daling voor de PvdA ontstaat er mogelijk een gemeenteraad waarin alleen nog een college van ten minste vier partijen kan worden gevormd. Dus ook kansen dat GroenLinks dadelijk nodig is. "Je krijgt straks waarschijnlijk vier middelgrote partijen: PvdA, VVD, D66 en VVD, met elk rond de zeven zetels. GroenLinks kan cijfermatig nodig zijn, bijvoorbeeld in een voortzetting van de huidige coalitie met D66 erbij. Dat er een coalitie met de PVV kan worden gevormd, is onwaarschijnlijk".
Hoe moet GroenLinks zich profileren? "GroenLinks heeft zichzelf wel bewezen en heeft een goede positie in het gemeentelijk bestuur. De uitdaging is om nog meer in de stad bezig te zijn, samen met zelforganisaties. Wij moeten doorgaan met ons te profileren als sociale en tolerante partij."
Voor de gemeente Den Haag komen er zwaardere tijden. Niet alleen zal er bezuinigd gaan worden, ook de samenleving verhardt en polariseert. "GroenLinks zal hekken moeten zetten om de voorzieningen voor sociaal zwakkeren. Maar de crisis nodigt ook uit om bestaande systemen te onderzoeken: werkt alles zoals je wilt? Ook dat is een taak voor GroenLinks. Deze partij is niet te beroerd om heilige huisjes omver te trappen."
HH