Op 16 april jongstleden stelde GroenLinks vragen over de uitvoer van de herplantplicht. Naar aanleiding van de beantwoording van deze vragen heeft GroenLinks aanvullende vragen gesteld.

Uit beantwoording van de vragen blijkt dat er in 2014 voor 276 kapaanvragen geen herplantplicht werd opgelegd. In Den Haag geldt de regel dat als er geen herplantplicht wordt opgelegd, er een storting moet plaatsvinden in het Bomenfonds. Echter, in 2014 werd er maar 7 keer een storting in het Bomenfonds gedaan. GroenLinks vraagt zich af waarom dit maar 7 keer is gedaan in plaats van 276 keer. Het lijkt er nu op dat het Bomenfonds een groot geldbedrag is misgelopen.

Tevens blijkt uit de beantwoording dat de twee gekapte bomen aan de Hannemanstraat illegaal geveld zijn door Woningstichting Haag Wonen. GroenLinks is bezorgd dat officiële instanties als woningcorporaties blijkbaar verzuimen om kapaanvragen in te dienen. GroenLinks wil van het college weten of zij Woningstichting Haag Wonen een boete hebben opgelegd voor het illegaal kappen van de bomen.

Het college geeft aan dat de kastanjes in Den Haag sinds 2004 te maken hebben met de bloedingsziekte en dat er daarom alleen nog bij hoge uitzondering kastanjes worden bijgeplant. Tegelijkertijd meldt het college dat er elk jaar 100-150 kastanjes gekapt worden. GroenLinks maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft het college gevraagd hoeveel kastanjes er nog over zijn in Den Haag en of de gemeente een pilot kan starten in samenwerking met de Universiteit Wageningen om de kastanjes in de stad te behouden. De universiteit heeft namelijk succesvolle laboratoriumproeven uitgevoerd in de bestrijding tegen kastanjebloedingsziekte.