De Nationale Ombudsman, Professor Karel Stokking (Universiteit Utrecht) en Professor Greetje van der Werf (Universiteit Groningen) maken zich grote zorgen over de terugkoppeling van de behaalde resultaten bij de Toets Gesproken Nederlands die verplicht is voor inburgeraars. Het blijkt dat inburgeraars alleen te horen krijgen of ze de toets gehaald hebben en niet op welke onderdelen ze goed of slecht scoorden en hoe ze zich kunnen verbeteren.
De Toets Gesproken Nederlands bestaat uit vier onderdelen (zinnen herhalen, korte antwoorden geven op vragen, tegenstellingen noemen en verhalen navertellen). De kandidaat wordt in het per telefoon afgenomen examen beoordeeld op uitspraak, vloeiendheid, zinsbouw en woordenschat. Ook de Nationale Ombudsman concludeerde dat de toetsingsmethode en beoordeling weliswaar objectief zijn, maar dat de resultaten voor de kandidaat niet controleerbaar zijn. Ook ontbreekt het ‘leereffect’. Door niet terug te koppelen op welke punten inburgeraars zich moeten verbeteren om de toets wel te halen is er geen sprake van een ‘leereffect’.
Deze gang van zaken werpt onnodige drempels op voor inburgeraars. GroenLinks is van mening dat dit slecht is voor de inburgeraars zelf en voor de onze stad, waar we graag willen dat iedereen zich zo snel mogelijk de Nederlandse taal eigen kan maken.
Inge Vianen stelde hierover vragen aan het college. Uit de beantwoording (zie bijlage), blijkt dat het college er bij het Ministerie op aan gaat dringen dat het resultaat van de toets op verzoek inhoudelijk kan worden besproken.