verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'
Wat vindt GroenLinks?
GroenLinks ziet cultuur als een essentieel onderdeel van een mooi en bruisend leven. Den Haag heeft op dat gebied veel te bieden. Wie de agenda van NL70 bekijkt, ziet dat er op een gewone vrijdag zo’n 30 speciale evenementen, voorstellingen en feesten zijn. En dat is maar een selectie. De laatste UITmarkt bruiste van de energie en liet de Haagse burgers zien dat er op het gebied van kunst en cultuur ontzettend veel mogelijkheden zijn. Op elke hoek van de straat, in iedere wijk, zijn er culturele activiteiten. GroenLinks wil deze diversiteit behouden én waar mogelijk verder uitbreiden en stimuleren.
Verbinden. Voor GroenLinks is cultuur niet alleen een vorm van zelfexpressie, persoonlijke ontwikkeling, inspiratie en vernieuwing. Cultuur is ook een middel dat mensen kan verbinden. Onderzoek uit 2007 laat zien dat de Haagse (jongeren) straatcultuur makkelijk toegankelijk is en gemengd. Aan de andere kant is het bezoek aan grote cultuurinstellingen en de creatieve broedplaatsen vooral weggelegd voor de witte hoogopgeleiden. GroenLinks wil die twee culturen met elkaar in contact brengen.
Voorbeeld: Jongerencultuur
De bestaande activiteiten op en door scholen hebben ervoor gezorgd dat circa 90% van de Haagse jongeren ieder jaar een culturele activiteit bezoekt. Culturele groepen zoeken en krijgen ook steeds meer toegang tot scholen. Zulke initiatieven wil GroenLinks stimuleren en ondersteunen. Daarnaast wil GroenLinks de jeugdcultuur verder stimuleren. De jeugdcultuur is belangrijk voor het zelfbeeld van jongeren, communicatie met elkaar en de samenleving.
Eigen creativiteit. Culturele organisaties ontwikkelen zich veelal eigenstandig en juist daar komt de creativiteit vandaan. Daar hoeft (en moet) de (lokale) overheid eigenlijk niet bij in te grijpen. GroenLinks vindt dat de overheid culturele organisaties en initiatieven zo goed mogelijk moet ondersteunen en zoveel mogelijke ruimte moet geven voor eigen initiatief en creativiteit vanuit de stad. Subsidieregelingen behoren helder te zijn. De gemeente hoort snel besluiten over subsidies en organisaties moeten snel kunnen zien of ze voor subsidie in aanmerking komen of niet. GroenLinks wil dat het subsidiestelsel zo in elkaar zit dat ‘gevestigde’ instellingen en nieuwe, innovatieve en startende organisaties een kans krijgen om deel te nemen aan het Haagse culturele leven.
Diversiteit. Den Haag heeft grote gevestigde instellingen, kleinere initiatieven en informele kunst en cultuuractiviteiten. Voor GroenLinks is diversiteit in het cultuuraanbod belangrijk en daarom vindt GroenLinks zijn ze alle drie even belangrijk. Ze vullen elkaar aan en zorgen voor een divers aanbod op het gebied van kunst en cultuur. De gemeente heeft een taak om dat diverse aanbod te blijven stimuleren. De gemeente kan ook de samenwerking tussen de verschillende initiatieven en activiteiten stimuleren. In Rotterdam en Amsterdam gebeurt dat in zogenaamde ‘Cultuurraden’.
Culturele Hoofdstad. GroenLinks ziet graag dat Den Haag in 2018 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ wordt. Het onderstreept de culturele en kunstzinnige diversiteit van de stad. Het biedt kansen voor interessante nieuwe activiteiten, projecten en initiatieven. Om Den Haag als culturele hoofdstad tot een succes te maken doet de gemeente er verstandig aan goed te luisteren naar wensen en ideeën van kunst- en cultuurinstellingen. Den Haag Culturele Hoofdstad moet een feestje worden voor de hele stad.
Mediabeleid. Een actieve en volwaardige deelname aan de huidige samenleving vereist vandaag de dag kennis en inzicht in communicatie en mediagebruik. Onderwijs en de Haagse bibliotheek moeten financieel in staat worden gesteld om lessen en activiteiten op het gebied van mediawijsheid te ontwikkelen en in hun aanbod op te nemen.
Lokale omroep. Een grote stad als Den Haag kan niet zonder een actieve en professionele lokale omroep. In de visie van GroenLinks dient de lokale omroep, naast haar wettelijke omroeptaken, ook een platform te bieden voor wijkgerichte media, gemaakt door wijkbewoners en betrokken maatschappelijke instellingen en organisaties. In de medianota ‘Lokaal verbinden’ is een goede aanzet gegeven en een start gemaakt met het ontwikkelen en aanbieden van een digitale infrastructuur in de stad. En het versterken van de lokale omroeporganisatie. Die ontwikkeling moet onverminderd worden voortgezet. GroenLinks kiest voor een sterke lokale omroep die samen met partners in de stad zorgt voor een toegankelijk mediaplatform met ruimte voor actieve deelname van betrokken burgers en organisaties.
Wat heeft GroenLinks gedaan?
Nieuwe initiatieven. In de aanloop naar het Kunstenplan 2009-2012 heeft de gemeenteraadsfractie intensief contact gehad met een groot aantal culturele instellingen. Bij de vaststelling van het Kunstenplan heeft GroenLinks onder andere gezorgd voor een steviger positie van de ‘nieuwe initiatieven’. TAG kreeg daardoor een vaste plek in het Kunstenplan, en andere initiatieven als Villa Nuts, Galerie West en Centrum 1646 meer zekerheid in financiële ondersteuning.
Popsector. Voor de popsector was in het collegeprogramma al afgesproken dat er meer geld zou komen. Daar bovenop heeft GroenLinks voorgesteld om een apart – bescheiden – fonds in te stellen voor Haagse popmuzikanten die hun vleugels willen uitslaan. Het fonds is een groot succes: in het eerste jaar hebben zo’n 45 bands een aanvraag gedaan en daarmee de mogelijkheid gekregen om in het buitenland op aansprekende festivals op te treden.
Stadsdichter. GroenLinks heeft het initiatief genomen om een stadsdichter in het leven te roepen. Na twee jaar op een uitstekende, laagdrempelige manier te hebben gefunctioneerd wordt bekeken in welke vorm dit initiatief wordt voortgezet.
Cultuurankers. Onderdeel van het collegeprogramma was ook het openen van vier cultuurankers in de wijken Laak, Escamp, Schilderswijk en Regentes. Deze vier ankers gaan elk op hun eigen manier invulling geven aan het begrip ‘wijkcultuur’, waarbij vaak de samenwerking wordt gezocht en gevonden met andere culturele instellingen in Den Haag en actieve wijkbewoners.
Atelierbeleid. Ook het atelierbeleid is ook onder de loep genomen. Eén van de resultaten hiervan is dat er een aparte stichting komt die bemiddelt en voorziet in ruimte voor cultuurbeoefening en atelierruimte voor kunstenaars.
Stoelenmuseum. GroenLinks heeft voorgesteld om de voormalige Amerikaanse ambassade om te toveren in een stoelenmuseum. In de gemeenteraad heeft GroenLinks daar een initiatiefvoorstel voor ingediend. In design- en kunstkringen is enthousiast gereageerd op dit initiatief.
Wat gaat GroenLinks doen?
Doorzetten en uitbreiden. GroenLinks wil een divers cultureel klimaat blijven steunen. Dat kan door het huidige beleid stevig door te zetten, maar met meer aandacht voor kleine(re) initiatieven en amateurkunst.
Spuiplein. GroenLinks steunt de ontwikkeling van het Spuiplein tot internationaal cultureel centrum. Met de komst van het Koninklijk Conservatorium naar het (culturele) hart van de stad moet dit centrum een aantrekkelijk, laagdrempelig en bruisend gebied worden. GroenLinks vindt dat de gemeente er verstandig aan doet ook de huidige en toekomstige gebruikers van het Spuiplein te betrekken bij de plantontwikkeling: Hagenaars, jong en oud, skaters, lokale activisten, sociologen, religieuze organisaties actief in de wijk/stad, schrijvers, kunstenaars, journalisten……..
Culturele hoofdstad. Het nieuwe Kunstenplan is de opmaat naar Den Haag Culturele Hoofdstad 2018. Zonder de grote, gevestigde instellingen tekort te doen, ziet GroenLinks graag dat de groep kleine, middelgrote nieuwe initiatieven het voortouw krijgen in het ontwikkelen van het programma voor Den Haag Culturele Hoofdstad 2018.
Popsector. Gezien het succes van het fonds ‘Pop over Zee’ zijn structurele middelen voor dit fonds gerechtvaardigd. De popmuziek beschikt in Den Haag over een goede fysieke infrastructuur. Bij een levendige popcultuur hoort livemuziek. Zeker in de binnenstad betekent dit voor GroenLinks dat livemuziek de ruimte krijgt die het verdient. Het ontbreekt nu vaak aan voldoende middelen voor een écht aansprekende programmering. GroenLinks wil daarom onderzoeken of er een verschuiving kan plaatsvinden van promotie en marketing naar inhoud en programmering.
Cultuursubsidies. Voorafgaand aan het vaststellen van het Kunstenplan moet de wijze van subsidiëring fundamenteel tegen het licht worden gehouden. Grote, gevestigde instellingen zouden op een andere manier moeten worden benaderd dan kleinschalige initiatieven op het gebied van cultuureducatie. Om nieuwe initiatieven extra te ondersteunen wil GroenLinks dat de gemeente een duidelijk aanspreekpunt aanwijst voor nieuwe, alternatieve, jonge initiatieven.
Cultuurtafels. De gemeente zou zich op het gebied van cultuur veel meer als verbinder moeten opstellen. Dat kan door het organiseren van Cultuurtafels, waar – eventueel per sector – het culturele aanbod op elkaar wordt afgestemd en kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Ook partijen die geen directe subsidierelatie met de gemeente hebben, zoals de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten moeten daarbij aan tafel worden gevraagd.
Raad voor Cultuur. Den Haag kent geen vaste ‘Raad voor Cultuur’. De commissies die nu het advies voor het Kunstenplan opstellen, moeten zich in korte tijd een groot cultureel veld eigen maken. Een actievere rol van de gemeente pleit voor een orgaan met meer bestendigheid. Daar komt bij dat Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 vraagt om een betere samenwerking en afstemming te binnen het Haagse culturele veld. GroenLinks stelt dan ook voor een Haagse Raad voor Cultuur in te stellen.