GroenLinks is fel tegenstander van discriminatie. In Den Haag krijgen we aanhoudend signalen dat in het uitgaansleven mensen aan de deur geweigerd worden. Als er sprake is van discriminatie, dan moeten mensen daar eenvoudig en snel melding van kunnen maken.
Integratie moet van twee kanten komen. Dat was de belangrijkste boodschap van GroenLinks-raadslid Arnoud Boer in het integratiedebat in de raadscommissie Jeugd en Burgerschap deze week. Hij pleitte daarbij voor respect, tolerantie, nieuwsgierigheid en openheid. De aanpak van het huidige college spreekt GroenLinks daarbij aan. Het beleid voor burgerschap is een succesvol alternatief voor verharding en polarisatie die het integratiedebat op landelijk niveau beheersen.
Voor GroenLinks staat integratie gelijk aan emancipatie. Arnoud Boer: "In Den Haag willen we via opleiding en werk, iedereen kansen bieden, onafhankelijk van etniciteit of religie. GroenLinks vindt het prima om problemen op het gebied van integratie te benoemen, maar we vinden het belangrijk om daarbij wel realistische en praktische oplossingen te bieden." Discriminatie blijft een groot probleem, vindt GroenLinks. Bestrijden van discriminatie blijft heel belangrijk, gezien de alarmerende cijfers uit het rapport Burgerschap 2008: 8% van de Hagenaars geeft aan dat hen de toegang geweigerd is bij het uitgaan. Tegelijkertijd komt uit de Haagse Stadsenquete dat de meldbereidheid nog steeds behoorlijk laag is.
Arnoud Boer: "Wij vinden de cijfers over discriminatie erg zorgelijk. Als discriminatie voorkomt, moet je dit simpel kunnen melden. Daarom heeft GroenLinks voorgesteld, zoals al in Breda gebeurt, om discriminatie per SMS te kunnen melden." In het integratiedebat stond wethouder Baldewsingh van Burgerschap niet onwelwillend tegenover het voorstel om in Den Haag de SMS-melding te koppelen aan het bestaande Stappanel. Hij gaat dit eerst met de betrokken partijen bespreken en leren van de ervaringen in Breda.