Begin juni heeft GroenLinks, samen met andere partijen, het beleid van de gemeente een duwtje in de duurzame richting gegeven. Toen werd namelijk het initiatiefvoorstel (H)eerlijk Haags met grote meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. Het voorstel was ingediend door GroenLinks, de Haagse Stadspartij, de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren. De webredactie sprak over dit voorstel met GroenLinks raadslid Arjen Kapteijns.
(H)eerlijk Haags stimuleert kleinschalige lokale voedselproductie, bijvoorbeeld door braakliggende terreinen, balkons en tuinen in te zetten voor het verbouwen van voedsel en door regionale producten naar de stad te halen. Zo kunnen meer mensen samen genieten van het verbouwen en eten van lokaal en regionaal geproduceerd voedsel, worden kinderen zich meer bewust over waar ons eten vandaan komt én worden mensen gestimuleerd om gezonder te eten. Een veelomvattend, gezond en duurzaam initiatief dus.
Waarom vond GroenLinks het belangrijk om mee te doen aan dit initiatiefvoorstel?
"Omdat het een goed voorstel is en om, meer in het algemeen, aandacht te vestigen op het voedselvraagstuk. Er zijn al veel initiatieven in de stad van betrokken bewoners. GroenLinks heeft veel ideeën over hoe het beleid op het gebied van duurzame intiatieven verbeterd kan worden. Maar beleid dat extra geld kost ligt op dit moment nu eenmaal lastig. We hebben nu met een positief verhaal de wethouder uitgedaagd om met een gemeentelijke voedselstrategie te komen, wat toch uitgevoerd kan worden binnen het huidige budget."
Wat vind je het belangrijkste onderdeel van het initiatiefvoorstel?
"Lokaal voedsel produceren biedt op alle fronten grote voordelen. Het zorgt voor duurzaamheid, sociale cohesie, gezonder eten en het draagt bij aan de doelstelling van een klimaatneutrale gemeente. Als grote stad hebben wij een rol als het gaat om hoe wij met ons voedsel omgaan.
"Het leuke is dus dat deze strategie raakvlakken heeft met veel andere onderdelen van het gemeentelijk beleid. Kijk bijvoorbeeld naar de Schilderswijk, waar het project Foodscape loopt en binnentuinen worden ingezet om fruit en kruiden te verbouwen. Veel buurtbewoners willen meedoen, er wordt voedsel verbouwd dat gezamenlijk wordt klaargemaakt en opgegeten. Dit is een mooi voorbeeld van hoe sociale samenhang in de wijken kan worden bevorderd door in te zetten op duurzaam voedsel."
In het initiatiefvoorstel wordt gezegd dat regionaal geproduceerde producten hun weg nog nauwelijks vinden naar klanten in de stad. Als hier werkelijk een gat in de markt ligt, hoe komt het dat marktspelers daar nog niet op zijn ingesprongen? Wat is hier de taak van de gemeente?
"Vanuit commercieel oogpunt is productie op kleine schaal lastig, het gaat toch vaak om de wet van de grote getallen als iets winst moet opleveren. GroenLinks vindt niet dat de gemeente alles moet trekken, er moet juist initiatief vanuit de burger komen. Maar de gemeente kan nog wel groeien in haar faciliterende rol om initiatieven te verbinden en te ondersteunen. Ook kan de gemeente het goede voorbeeld geven door de kantine op het stadhuis zoveel mogelijk duurzaam voedsel te laten verkopen."
Wat zou je willen veranderen aan het beleid van het college op het gebied van duurzaamheid? Op welk vlak wil GroenLinks verder gaan?
"Met de ambities en doelstellingen van dit college is weinig mis. Zo wil Den Haag in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. GroenLinks maakt zich wel ernstig zorgen over de uitvoering van die plannen. Wij constateren dat er veel te weinig gebeurt: om de ambities om te zetten in resultaten moeten er echt drie tandjes bij.
"Als het gaat om klimaat zijn er twee grote knoppen waar je in Den Haag aan kunt draaien. Ten eerste zijn er de huizen en kantoren. Deze zijn vaak slecht geïsoleerd. Wij zouden graag een veel actiever beleid willen voeren om woningen energiezuiniger te maken. Ook willen we meer schone energie inzetten om huizen te verwarmen. Ten tweede is er het verkeer. Het college is erg gericht op de aanleg van parkeerplaatsen en nieuwe wegen. Wat ons betreft zou het vooral moeten gaan over hoe je mensen kunt prikkelen om de fiets of de bus te pakken. Den Haag loopt op het gebied van duurzame mobiliteit niet bepaald voorop. Kijk bijvoorbeeld naar laadpalen voor elektrische auto’s: in Den Haag hebben we er zestien, in Amsterdam is men hard op weg naar de duizend. Daar valt dus nog heel wat te halen!"
Geschreven door Laura de Haan namens de onafhankelijke webredactie van GroenLinks afdeling Den Haag.
Ben jij het eens met het standpunt van GroenLinks? Of vind je dat er iets heel anders moet gebeuren als het gaat om de duurzame ambities van Den Haag? Laat van je horen op onze Facebookpagina!
(Foto van Foodscape Schilderswijk, bron: http://www.stroom.nl/activiteiten/manifestatie.php?m_id=414403)