Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten die staan op de plaatsen 16 tot en met 42 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nu Jeannine Molier, nummer 20, (interim-)projectmanager nonprofit-organisaties, oud-fractievoorzitter en vice-voorzitter van GroenLinks Den Haag.

Wat is je leeftijd, ben je getrouwd, heb je kinderen?

Ik ben geboren in 1957. Ik heb twee kinderen: een dochter van 28 en een zoon van 24. Samen met mijn man heb ik vijf kinderen. Ik woon samen met mijn man in een huis dat groot aanvoelt, nu alle kinderen het huis uit zijn.

Waarom woon je in Den Haag?

De stamboom van mijn vader heeft zijn driehonderd jaar oude wortels, stevig in de Haagse grond. Ook ik ben hier geboren en getogen, dus een kind van de stad. Het huis van mijn jeugd stond pal tegenover het Zuiderpark, in de wijk Leyenburg. Na een kort uitstapje naar Leiden, tijdens mijn rechtenstudie, besloot ik vrij snel terug te verhuizen. Eind jaren zeventig besloot ik met mijn vorige partner en een aantal andere mensen een woongroep te starten. We vestigden ons in een huis aan het Koningsplein. Tegen de tijd dat ons eerste kind werd geboren hadden wij de mogelijkheid er ons eigen huis van te maken. Sindsdien heb ik nooit de behoefte gevoeld te vertrekken. 

Je kent de stad van haver tot gort, wat heb je in je eigen omgeving zien veranderen?

In de tijd dat we aan het Koningsplein kwamen wonen, begin jaren ’80, trokken er nog veel jongeren van buiten de wijk met een ghettoblaster naar het plein om te basketballen. In de directe omgeving van het Valkenbos- en Regentessekwartier stonden nog veel spookpanden als bouwval te verpieteren. In niets herken je tegenwoordig de buurt van vroeger. De speeltuin op het plein is opgeknapt en wordt druk bezocht; het wemelt er van de jonge echtparen met kinderen. In de buurt komen steeds meer trendy winkeltjes of eettentjes van goede kwaliteit. Dit naast de culturele voorzieningen als de Regentes en Zeebelt. Heel jammer natuurlijk, dat de cultuurankers nu een noodlijdend bestaan hebben en de Regentes als cultuuranker geen subsidie meer heeft.

En verder?

Ik kan zonder aarzeling vaststellen dat de segregatie in de stad sterk is toegenomen. Het klassieke verhaal van de scheiding tussen de inwoners die op veen- of zandgrond wonen lijkt nog steeds geldig. Ook heb ik van dichtbij gezien dat het stadsbestuur niet altijd zat te wachten op kritische geluiden van bijvoorbeeld wijkorganisaties. Vaak werd er krampachtig gereageerd of werden initiatieven genegeerd. Ook het doordrukken van het Spuiforum laat natuurlijk zien dat er niet altijd geluisterd wordt naar ons Hagenaars. 

Je hebt een nette staat van dienst binnen de lokale politiek, wat houd je tegenwoordig bezig?

Ik ben nooit een dromer geweest. Als ik een leuk idee krijg, voer ik dat het liefst meteen uit. Ik heb mij daarbij vaak laten leiden door het streven op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Op dit moment werk ik voor een mede door mij opgerichte coöperatieve organisatie genaamd “Op eigen benen in Den Haag Zuid West”. Bijstandsgerechtigden kunnen zich bij ons aanmelden voor een opleidingstraject voor startende ondernemers dat door onze organisatie wordt gefaciliteerd. Uit alle aanmeldingen hebben wij vijftig kandidaten geselecteerd waarmee we aan de slag zijn gegaan. Het is prachtig om te zien hoe deze mensen opbloeien als ze hun zelfvertrouwen terugvinden. De inzet van alle deelnemers is groot, en dat is goed, want de trainingen zijn behoorlijk intensief. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de participanten een eigen onderneming starten. Zij dragen een klein bedrag af aan de door ons opgezette coöperatie die de nieuwbakken ondernemers ondersteunt, onder meer bij het onderhouden van hun administratie. Ook kan er vanuit de coöperatie een bijdrage worden geleverd aan de acquisitie van nieuwe omzet. Kortom: de beginnende ondernemer heeft een netwerk waarop hij of zij terug kan vallen. 

Wat vind je de mooiste plekjes van Den Haag?

Ik kan op heel veel plaatsen met volle teugen genieten van deze stad. Natuurlijk ben ik vaak op het Zuiderstrand te vinden maar ook het Zuiderpark ligt er tegenwoordig prachtig bij. Een minder populair gedeelte van de stad waar ik graag kom is het Westbroekpark. In dezelfde categorie valt Emma’s Hof, een stadstuin aan de Galileistraat. 

Wat is een politieke issue in Den Haag die GroenLinks goed heeft aangepakt?

Ik ben erg trots op de manier waarop onze partij luchtkwaliteit op de politieke agenda heeft gekregen. Dit raakt uiteindelijk direct het woonplezier van elke inwoner en mag daarom niet worden onderschat.



Wat is iets kleins dat je in Den Haag zou willen verbeteren?

In vergelijking met andere badplaatsen vind ik dat er weinig groen in Scheveningen is te zien. Met name de vernieuwde boulevard zou in mijn ogen opgewaardeerd mogen worden met wat beplanting. Ook het straatmeubilair kan mij niet echt bekoren maar, dat is meer een kwestie van smaak. Ten slotte zou ik graag zien dat de kinderen van Den Haag meer over een duurzaam milieu en gezond eten wordt bijgebracht. Het Haags Milieucentrum of het Duurzaamheidscentrum zouden hierbij op het educatieve vlak een belangrijke rol kunnen spelen. Verder hoop ik dat de fractie in de gemeenteraad in de nieuwe raadsperiode veel aandacht zal besteden aan de sociale problemen in onze stad. Door mijn betrokkenheid bij Delen achter de Duinen, zie ik de kloof tussen arm en rijk in onze stad snel groeien. Daar maak ik mij veel zorgen over.

Interview door Tim van de Zandt voor GroenLicht.

Interviews kandidaten 16 t/m 42 gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Kandidaten 1 t/m 15 en andere GroenLinksers.