Op 18 april vindt de finale van het Stedelijk VMBO-debat plaats. Dit jaar zal de prijs worden uitgereikt door Jesse Klaver, om 15 uur in de Haagse Hogeschool. Hieronder meer informatie over het debat, dat jaarlijks plaatsvindt.
Stedelijk Debat
Debatteren. Vooral politici houden zich ermee bezig. Het klinkt degelijk en vooral erg saai. Het Haags 5 Mei Comité (H5MC) bewijst het tegendeel! In april 2013 vindt het Stedelijk Debat plaats in Den Haag. Het Stedelijk Debat is een educatief maatschappelijk programma gericht op scholieren uit het derde leerjaar van het VMBO. Want waarom zouden we het debatteren alleen overlaten aan de Tweede Kamerleden?
Het H5MC gaat bewijzen dat scholieren uitstekend kunnen argumenteren en debatteren. Het doel is om de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten onder de jongeren. Hierdoor willen we de samenwerking en dialoog tussen jongeren bevorderen. Ieder jaar zien we dat de deelnemende scholieren een sterke positieve ontwikkeling doormaken. Dit willen we tijdens het Stedelijk Debat 2013 ook weer bereiken!
Het Stedelijk Debat bestaat uit een viertal onderdelen. Er zijn twee gastlessen die bestaan uit een informatiebijeenkomst en een debatbijeenkomst. Deze lessen vinden plaats op de deelnemende school; de gastdocenten verschijnen op locatie. Leerlingen die een actieve bijdrage leveren aan de debatbijeenkomst worden uitgenodigd om hun school te vertegenwoordigen tijdens de finaleronde van het Stedelijk Debat. Zij krijgen voor de finale een debattraining op maat aangeboden. Op deze manier worden de geselecteerde scholieren klaargestoomd om hun eigen school te vertegenwoordigen. Tijdens dit traject leren alle deelnemende scholieren om actief deel te nemen aan discussies, de gevoelens te verwoorden en met zelfvertrouwen voor een groep te spreken. Zij leren technieken om de eigen mening goed te onderbouwen, actief te luisteren, zichzelf te presenteren, te overtuigen en achtergrondinformatie te verzamelen over maatschappelijke thema's. Ze leren eveneens om samen te werken aangezien het Stedelijk Debat een groepsronde kent waarin ze als team moeten functioneren. Dit project stimuleert talentontwikkeling en de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Het traject wordt geheel verzorgd door het H5MC: docenten hoeven enkel een klaslokaal ter beschikking te stellen waar de gastlessen plaats kunnen vinden. De finale vindt plaats op de Haagse Hogeschool in Den Haag.