Bij de hulplijn van Sensoor komen in de regio Haaglanden per jaar 15.000 telefoontjes binnen. Heel nuttig werk zou je zeggen en daarom wilde GroenLinks Sensoor ontzien bij de komende bezuinigingsronde op het welzijnswerk (7,7%). Sensoor doet in de ogen van GroenLinks belangrijk maatschappelijk werk. Helaas, ook Sensoor ontkwam niet aan de bezuinigingen van het college en een meerderheid van de raad (inclusief PvdA) steunde dit. We stelden enkele vragen aan Sensoor-directeur Sonja Nieuwenhuizen.

Er is een bekend kerstliedje waar de decembermaand bezongen wordt als “the most beautiful time of the year”. Dat zal lang niet iedereen meezingen. Sensoor (onderdeel van stichting TeleTrust) is al meer dan 50 jaar een hulplijn waar mensen 24 uur per dag terecht kunnen voor allerlei vragen. De hulplijn wordt bemand door 60 vrijwilligers die een gedegen basisopleiding krijgen. Sensoor kreeg als eerste Haagse vrijwilligersorganisatie de kwaliteitsonderscheiding “Vrijwillige Inzet Goed Geregeld”. Naast de hulplijn, is er ook steun via e-mail en is het mogelijk te chatten. We stelden enkele vragen aan directeur Sonja Nieuwenhuizen.

Teleurgesteld dat ook Sensoor getroffen wordt door de bezuiniging van 7,7% op het welzijnswerk?
"Uiteraard. Ik heb bij de begrotingsbehandeling de gemeenteraad proberen duidelijk te maken dat wij al voor een groot deel draaien op vrijwilligers. Wij begrijpen de noodzaak tot bezuinigingen, maar met deze bezuiniging is er een risico dat we terechtkomen in een neerwaartse spiraal. Ik heb een pleidooi gehouden niet te bezuinigen op de informele zorg en mantelzorg. Het heeft helaas niet geholpen en we zullen daarom moeten berusten in de bezuiniging."

En dat betekent?
"Dat we mensen zullen moeten ontslaan. Dat is heel vervelend, maar onontkoombaar. Ook zullen we gaan kijken of we met vergelijkbare organisaties beter kunnen samenwerken, zodat we daar kosten kunnen besparen. Zo wordt de Alloe! Hulplijn vanaf 1 januari 2011 geïntegreerd in Sensoor."

Welke vragen komen er binnen bij Sensoor?
"Dat is heel verschillend. Mensen die met zelfmoordplannen rondlopen, eenzaam zijn of relatieproblemen hebben. In december zie je de telefoontjes toenemen. Zo belde er een alleenstaande vrouw met kinderen waarvan de stroom in december werd afgesloten. In deze tijd van crisis krijgen we veel vragen binnen van mensen die bang zijn hun baan te verliezen. Maar ook mensen met een hele goede baan bellen op, omdat ze vastlopen in de ratrace van het leven. Ze willen dat voor de eigen omgeving niet toegeven en daarom bellen ze bij ons."

Welke oplossingen kan Sensoor bieden?
"Ten eerste een luisterend oor. Soms zeggen mensen na afloop "heel erg bedankt, ik kan weer verder". En we verwijzen door naar andere organisaties of de huisarts. We werken ook nauw samen met de politie. De hulp die wij bieden, betekent dat wij de reguliere hulpverlening ontlasten."

Waarom wordt iemand vrijwilliger bij Sensoor?
"Mensen willen iets betekenen voor een ander. En ze krijgen hier een basisopleiding, zodat ze goede gesprekken kunnen voeren. Er is nu voor het eerst een wachtlijst en dat is toch wel bijzonder. En vrijwilligers hebben er zelf ook baat bij, omdat ze zich door dit werk ontwikkelen."

Zijn er trends te ontdekken in de telefoontjes die binnenkomen?
"Mensen voelen zich onzeker. Over hun leven, hun baan en de ontwikkelingen in de samenleving. In zekere zin zie je de verrechtsing van de politiek terug in het soort telefoontjes dat wij krijgen. We noemen onszelf wel eens de thermometer van de samenleving."

Doet Sensoor nog iets speciaals rond de kerst?
"We organiseren regelmatig ontmoetingsavonden op lokatie. Zo is er 22 december een gesprekstafel over eenzaamheid in de bibliotheek Bomenbuurt aan de Fahrenheitstraat. En we proberen via free publicity in de pers en bijvoorbeeld reclame op de trams in deze tijd extra aandacht te krijgen. Dan weten mensen waar ze terecht kunnen."

Meer informatie: http://www.haaglanden.sensoor.nl/