Dinsdagavond 27 september was het voor het eerst dat de leden kennis konden maken met de GroenLinks kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. In twee groepen presenteerden zij zich kort, en was er de gelegenheid enkele vragen te stellen. De ambitie ligt hoog, we gaan voor 6 tot 7 zetels of (volgens huidig fractievoorzitter en kandidaat lijsttrekker Bert van Alphen) "we krijgen er 17!".

De kandidaten waren verdeeld over twee groepen, voor de pauze zagen we de kandidaten die niet voor het lijsttrekkersschap gaan, na de pauze zij die dit wel doen. Om met de laatsten te beginnen was daar ten eerste Arnoud Boer. Een rustige, jonge kandidaat die met veel energie voor GroenLinks in de raad aan de slag wil. Vorig jaar kandidaat voor het europees parlement, dus campagne ervaring is er wel. Naar eigen zeggen is hij een sociaal en open persoon, en hij is dan ook voornemens om maandelijks de straat op te gaan om met de Haagse burger in gesprek te gaan. Ook wil hij het contact met de leden van GroenLinks warm onderhouden. Inhoudelijk noemt hij vooral de luchtkwaliteit en het bieden van gelijke kansen aan iedere inwoner wat betreft wonen en werken.
Oscar Dijkhoff is als tweede aan de beurt, "GroenLinks moet vlammen!" begint hij zijn betoog. Oscar is, zo zegt hij zelf, een generalist. Dit past volgens hem goed bij een lijsttrekker en toekomstig fractievoorzitter. Politieke ervaring heeft Oscar o.a. als fractiemedewerker in Den Haag, als plaatsvervangend raadslid en momenteel als lid van de provinciale staten. Net als Arnoud noemt hij de luchtkwaliteit, en de gesubsidieerde arbeid om iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt te bieden. Verder is hij voorstander van het mengen van arm en rijk in de wijken, echter bij voorkeur zonder grootschalige sloop- en bouwprojecten.
Na Oscar was het podium aan onze huidige fractievoorzitter Bert van Alphen. Ondanks dat dit zijn derde termijn zou worden, denkt Bert niet dat hij in een sleur zal belanden en het "nieuwe elan" niet meer zou kunnen uitdragen. De laatste jaren is er hard gewerkt om GroenLinks opnieuw op de Haagse stadsplattegrond te zetten, door goed werk te verrichten in de raad maar ook op straat is dit goed gelukt. "Dat moeten we nu gaan verzilveren".
Voor de pauze maakte Frances Weijn, momenteel secretaris van het bestuur van de afdeling, bekend zich ook kandidaat te stellen als lijsttrekker, mede om de groep van alleen mannen aan te vullen met het hoognodige vrouwelijke element. Als projectleider hield zij zich in het verleden bezig met vele activiteiten op het gebied van duurzaamheid, momenteel werkt ze bij het ministerie van binnenlandse zaken. Een van haar speerpunten is cultuur, hierin onderscheidt zij zich van de overige kandidaten. Kunst, met een grote k maar zeker ook kunst met een kleine k, zowel kunst 'om de kunst zelf' als ook kunst als bindmiddel in de samenleving. Gesteld voor de keuze een geldbedrag toe te wijzen aan het Nederlands Danstheater of lokale Haagse pop initiatieven kiest zij voor het laatste, zij zijn immers volledig aangewezen op de gemeente en kunnen niet rekenen op landelijke steun.
Voor de pauze ook nog de rest van de kandidaten, negen in getal. De zittende raadsleden Bircan Bozbey en Muharrem Cengiz stellen zich opnieuw kandidaat, beiden zouden zij bij een verdeling van de portefeuilles gaan voor werkgelegenheid en welzijn. Actief GroenLinkser David Rietveld is ook in de race, hij maakt zich met name zorgen over de tweedeling in Den Haag. De jongste van het stel is waarschijnlijk Nick Vogels, al sinds zijn 17e actief op het politieke vlak en
ADO-supporter, hij wil zich sterk maken voor (top)-sport in Den Haag en het contact tussen jongeren en politiek. Cathelijne Dommerholt, afkomstig uit het "buitenparlementaire circuit" en zodoende al langere tijd politiek betrokken, wil zich als raadslid in het bijzonder gaan bezighouden met de nieuwe WMO (wet maatschappelijke ondersteuning).
Verder waren er nog Maarten Brillenburg, op politiek gebied vrij nieuw maar desalnietemin enthousiast, architect en vanuit dit beroep bekend met problemen rond de stedelijke ontwikkeling in Den Haag. Patrick Scholtes, al jaren actief lid van de partij, meent dat er in Den Haag momenteel pure apartheid is, en wil hier graag iets aan doen. Ook al langer actief in de afdeling, momenteel o.a. als bestuurslid, is Heleen Weening, en ook zij signaleert de tweedeling, in het bijzonder waar het de internationale ambities van Den Haag betreft, "iedereen moet hierin mee kunnen delen". En tot slot Emiel Mazel, gerechtssecretaris bij de rechtbank in Haarlem, ziet de raad vooral als beleidsinstituut, het gevaar van een raadslid als ombudsman is dat deze zich al gauw voor individuele karretjes laat spannen.
Tot slot zouden de kandidaat lijsttrekkers nog met elkaar in debat gaan, maar mede door een groot aantal vragen uit het publiek is dit komen te vervallen. Besloten is om op de, toch al drukke, agenda een speciaal lijsttrekkersdebat te plaatsen. Hierover later meer.
Alle kandidaten zijn het echter eens, GroenLinks in het college is geen slecht idee, maar niet ten koste van alles. De korte opsomming die hier wordt gegeven doet natuurlijk geen recht aan de gehouden betogen, in de komende GroenLicht en het op hande zijnde verslag van de kandidatencommissie natuurlijk een gedetailleerdere kijk op onze kandidaten, met uiteindelijk de verkiezing van de lijst door de leden.