Heel even waren twee kinderboerderijen, een aantal schooltuinen en de voor GroenLinks belangrijke Heemtuin voor een jaartje gered van sluiting. De raad stemde namelijk unaniem in met een amendement van de PVV om geld uit het Olympisch Fonds te halen en dat voor genoemd doel te bestemmen. Direct na de stemming klonk er protest van de collegepartijen: dat was de bedoeling helemaal niet.
Het bleek dat alle raadsleden van de coalitiepartijen zaten te slapen tijdens de stemming en per ongeluk hadden ingestemd met het voorstel. Nadat alle (bijna 70!) stemmingen over moties, amendementen en voorstellen voorbij waren, ontspon zich een merkwaardig manoeuvreren van de collegepartijen om hun fout ongedaan te maken. In strijd met de huisregels van de gemeenteraad werd daartoe ter plekke een voorstel ingediend. Deze gang van zaken leidde er toe dat de voltallige oppositie de stemming hierover niet afwachtte en de raadzaal verliet. Een ongebruikelijke stap, dat mag gezegd worden. De pogingen van de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en PvdA om hun 'foute' stemgedrag te corrigeren was zo mogelijk nog ongebruikelijker.
De huisregels van de gemeenteraad liggen vast in een Reglement van Orde. Daar staat bijvoorbeeld heel duidelijk in dat partijen of personen die zich vergist hebben bij een stemming, dat direct na de stemming kunnen aangeven. Er staat ook bij dat dit niets aan de uitslag van de stemming verandert. Niet zo gek, want raadsleden worden geacht op te letten tijdens de stemming. De mogelijkheid om stemmingen over te doen zou alleen maar bijdragen aan rommelige en onduidelijke stemmingen. Of wellicht zelfs tot het net zo lang stemmen tot de 'gewenste' uitslag er wel is. Helder dus: de uitslag van de stemming staat.
Natuurlijk moeten fouten kunnen worden hersteld - al is het in dit geval lastig te zeggen wat er precies 'fout' is aan het redden van kinderboerderijen, volkstuinen en de Heemtuin. De manier waarop dat gebeurde is echter niet anders dan onfatsoenlijk te noemen. Niet alleen omdat de huisregels ernstig met voeten werden getreden, maar ook omdat de coalitiepartijen zich opzichtig leenden voor een toneelstukje om de belangen van het college veilig te stellen. Door zich op deze manier op te stellen wordt de positie van de raad ondergraven. Elk voorstel dat het college onwelgevallig is kan met voldoende druk worden teruggedraaid, hebben we gisteren geleerd. Zo hoor je als meerderheid niet met je collega’s om te gaan. Ook al zijn ze in de minderheid.
Voor we het vergeten: het ging gisterenavond over de begroting voor 2012. Als het aan GroenLinks lag was er minder geld naar wegen gegaan, en meer geld naar gehandicaptenbeleid. Minder geld naar een overbodige verlaging van de OZB, maar meer geld naar de opvang van kwetsbare groepen. Of was het Fonds voor Ouderen in ere hersteld. Al deze voorstellen werden weggestemd door de collegepartijen – en we hebben niemand horen zeggen dat ze zich vergist hadden. Samen met de gebeurtenissen van gisteravond rondom de kinderboerderijen en volkstuinen werd echter pijnlijk duidelijk dat de belangen van coalitie en college vóór alles gaan. De meerderheid, gevormd door de collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA, lieten zich daarmee in meerdere opzichten van hun slechtste kant zien.