In april 2007 heeft GroenLinks vragen gesteld over de compensatie van CO2-uitstoot door vliegreizen van collegeleden, ambtenaren en raadsleden. In de beantwoording van deze vragen heeft het college aangegeven bij de keuze van de vervoerswijze van buitenlandse reizen het meest milieuvriendelijke alternatief te gaan betrekken. Het college heeft hierbij ook de bereidheid uitgesproken vliegreizen te gaan compenseren via het op te richten Haagse CO2-fonds.

Op 17 maart jl. is het Klimaatfonds Den Haag gelanceerd. GroenLinks is enthousiast over dit fonds, dat wordt gevuld door bedrijven, instellingen en de gemeente (een bedrag voor elke ton CO2-uitstoot) en gebruikt wordt voor investeringen in Haagse projecten die CO2-uitstoot reduceren.

De fractieleden David Rietveld en Heleen Weening hebben het college de volgende vragen gesteld:

  1. Heeft het betrekken van het meest milieuvriendelijke alternatief bij de vervoerskeuze binnen de gemeente intussen vorm gekregen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
  1. Hoeveel reizen door collegeleden, ambtenaren en raadsleden worden jaarlijks per vliegtuig gemaakt? Hoe verhoudt dit aantal zich tot het totale aantal binnenlandse en buitenlandse reizen door collegeleden, ambtenaren en raadsleden? Is het college bereid de raad hierover te informeren door regelmatig een overzicht op te stellen?
  1. Welk bedrag aan compensatie zal vanwege vliegreizen door de gemeente in het Haagse CO2-fonds worden gestort?

Den Haag werkt aan een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie per 2010 als bijdrage aan de klimaatdoelstelling. Hierbij wordt gekeken naar CO2-uitstoot door huisvesting, openbare verlichting en gemalen, en mobiliteit. De uitstoot die wordt veroorzaakt door de inkoop van producten en diensten is in het plan van aanpak ‘CO2-neutrale gemeentelijke organisatie Den Haag 2010’ buiten beschouwing gelaten.

  1. Is het college met GroenLinks van mening dat ook de uitstoot die voortkomt uit de inkoop van producten en diensten voor een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie van belang is? Zo ja, op welke wijze geeft het college hieraan vorm? Zo nee, waarom niet?
  1. Is het college bereid de raad op de hoogte te houden van de flankerende maatregelen die worden genomen om de uitstoot door de inkoop van producten en diensten te compenseren? Zo nee, waarom niet?

In het plan van aanpak wordt naast vliegreizen ook de compensatie van treinreizen en het gebruik van taxi’s genoemd, wanneer geen gebruik wordt gemaakt van voertuigen van het gemeentelijke wagenpark. Er wordt gesproken over het ontwikkelen van een eenvoudige rekenmodule om CO2-emissie in kaart te brengen.

  1. Is deze rekenmodule intussen beschikbaar? Zo nee, op welke termijn kan deze worden gebruikt?
  1. Is het college bereid, naast de storting in het Haagse CO2-fonds vanwege vliegreizen, ook de compensatie van CO2-emissie door treinreizen en het gebruik van taxi’s door collegeleden, ambtenaren en raadsleden in gang te zetten? Zo ja, op welke termijn kan dit worden gerealiseerd? Zo nee, waarom niet?