Arjen Kapteijns
Arjen Kapteijns

Laat bewoners zelf plekken aanwijzen voor extra plasticcontainers

Er wordt steeds meer plastic scheiden in onze stad, maar toch wordt het bewoners niet altijd makkelijk gemaakt. Hagenaars moeten vaak ver open voor een plasticbak, terwijl containers voor papier en glas vaak dichter in de buurt te vinden zijn. GroenLinks wil de goede wil van mensen belonen en wil daarom dat bewoners zelf plekken aan kunnen wijzen voor extra plasticcontainers.

Bijna één kilometer fietsen om het plastic weg te scheiden: fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks is er inmiddels aan gewend. In zijn Schilderswijk is geen enkele plasticcontainer te vinden terwijl juist deze wijk één van de dichtstbevolkte stukken van Den Haag is. Kapteijns: “Ik vind het natuurlijk belangrijk om plastic te scheiden. Tegelijkertijd snap ik ook dat het veel mensen simpelweg niet de tijd hebben om naar een andere buurt te gaan om plastic te scheiden. Wij willen dat iedereen om de hoek zijn of haar plastic kan scheiden, en daarmee goed gedrag ook makkelijker maken.”

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het aantal containers voor plastic, metaal en drankverpakkingen in Den Haag gaat verdubbelen. In een volgebouwde stad als Den Haag is het vaak echter moeilijk om plekken te vinden om ze te plaatsen, waardoor de gemeente achter dreigt te gaan lopen. Om het proces te versnellen, wil GroenLinks een campagne starten waarbij bewoners zelf plekken voor nieuwe containers kunnen aanwijzen. Zo kunnen de mensen die het meeste ongemak ervaren actie ondernemen en kan de gemeente sneller plekken vinden. “Wat mij  betreft moeten we ongeduldig zijn als het gaat om de nieuwe plasticcontainers.”, aldus Kapteijns. “En juist bewoners kunnen goed helpen om het proces te versnellen: zij kennen hun buurten zelf immers het best. Zo pakken we het probleem aan en maken we onze bewoners baas in hun eigen buurt.”

 

GroenLinks zal het voorstel donderdag doen tijdens het debat van de gemeenteraad.