Protestborden voor de klimaatstaking

Laat de klimaatstakers door de stad lopen

De burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, wil de wereldwijde klimaatstaking van 27 september in Den Haag omleiden. Het zou te veel in de weg lopen van winkelend publiek. In andere steden, waaronder Londen, wordt de klimaatstaking door de burgemeester gesteund. Wij vinden dat de burgemeester hier verkeerde prioriteiten stelt en het demonstratierecht beperkt. Daarom roepen wij, samen met de PvdD, HSP, PvdA en SP, haar op om het door te laten gaan zoals gepland.

Het is belangrijk dat de klimaatstaking door zo veel mogelijk mensen wordt gezien en dat het langs het hart van onze lokale en landelijke democratie gaat—de Tweede Kamer en het Stadhuis.

Een verbod is enkel mogelijk op basis van “bestuurlijke overmacht”, waarbij de politie niet in staat is om de veiligheid van deelnemers te garanderen. Daarvan is sprake wanneer de betoging naar redelijke verwachting gepaard zal gaan met zo ernstige wanordelijkheden, dat er niet voldoende politie kan worden ingezet om de veiligheid van burgers en goederen adequaat te beschermen.
 De organisatie van de staking is het niet eens met het besluit van de burgemeester en wij ook niet. Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van Groenlinks vindt de reactie van de burgemeester overtrokken: ‘‘Het gaat hier om een onschuldige optocht van mensen die zich zorgen maken over hun toekomst.’

Ook andere partijen maken zich ernstige zorgen. Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij: “Het is niet uit te leggen wanneer uitgerekend Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht de wereldwijde klimaatstaking beperkingen oplegt. Ik neem aan dat de burgemeester terugkomt op deze dwaling, anders hebben we een probleem.” En Robert Barker, fractievoorzitter van de Haagse Partij voor de Dieren: “De burgemeester zou juist moeten meelopen in de demonstratie, in plaats van hem in te perken.”