Erasmusweg, Moerwijk

Laat Haagse corporaties meebetalen voor stookkosten bij uitblijven onderhoud

Veel huurders van slecht onderhouden woningen betalen 500 tot 700 euro voor hun jaarafrekening als gevolg van hun kwalitatief slechte verwarmingsketels die nog niet zijn vervangen. Volgens GroenLinks liggen deze hoge kosten buiten hun eigen schuld en moeten woningcorporaties tot versnelde vervanging overgaan en in de tussentijd deze kosten compenseren.
 

Naar schatting tienduizenden Hagenaars, vaak woonachtig in wijken als Moerwijk, Laak en Zuidwest, bevonden zich voor de coronacrisis al in een benauwde financiële situatie. Met de hoge vaste lasten en de gevolgen in de coronacrisis kan een hoge jaarafrekening in juli de financiële genadeklap zijn. GroenLinks ontvangt regelmatig signalen van bewoners die zich hier zorgen over maken. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Zij maken zich zorgen over hun financiële situatie en oplopende schulden, terwijl de hoge stookkosten en jaarafrekeningen buiten hun schuld om liggen. Verouderde verwarmingsinstallaties verbruiken veel energie terwijl ze daar relatief weinig warmte voor leveren.”

De vervanging van die ketels en radiatoren is de verantwoordelijkheid van woningcorporaties als Vestia, Staedion en Haag Wonen. Maar wanneer zij dat nog niet hebben gedaan, komt de rekening van de hoge stookkosten vervolgens wel bij de bewoners te liggen. Daarmee dragen zij de lasten en lopen ze risico op armoede en schulden.

Om die situatie tegen te gaan wil GroenLinks de woning is versneld worden gerenoveerd en de installatie vervangen. Hier kan de gemeente eventueel bij helpen. Wanneer de renovatie nog even duurt en de  jaarrekening onevenredig hoog uitvalt, moeten corporaties daar een deel van compenseren. “Wij zijn ook bekend met de beperkte investeringsruimte van woningcorporaties.”, aldus Kapteijns. “Maar dat verandert niets aan de realiteit waar veel Hagenaars mee moeten leven. Het water staat hen financieel tot aan de lippen: daar moet echt verandering in komen.”

Naast de kostenbesparing, is de vervanging van oude ketels ook veel duurzamer en draagt het bij aan het doel van onze stad om in 2030 klimaatneutraal te zijn. GroenLinks zal dit voorstel inbrengen bij het commissiedebat over corona en als belangrijk speerpunt meegeven bij de prestatieafspraken die de gemeente maakt met woningcorporaties.