Laat succesvolle schuldenaanpak voor iedereen gelden

Hagenaars met financiële problemen worden steeds beter geholpen door de gemeente. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GroenLinks en D66. Gemeenteraadslid Erlijn Wenink (GroenLinks) is blij met de vooruitgang, maar ziet dat nog niet genoeg mensen van de nieuwe aanpak kunnen profiteren.

Duizenden Hagenaars kampen met hoge en vaak problematische schulden. Om hen beter te helpen heeft Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) de aanpak van de gemeente omgegooid. En dat blijkt te werken: mensen boeken makkelijker vooruitgang en ook de oorzaken van schulden worden aangepakt. Bovendien haken minder mensen af: 85% van de Hagenaars die hulp krijgen haalt nu het einde van het traject, terwijl dat vroeger maar bij één derde lukte.

Wenink, die eerder brede steun kreeg voor haar voorstellen om de schuldhulp te verbeteren: “Met individuele aandacht van een vast contactpersoon is de nieuwe aanpak niet alleen menselijker, maar ook effectiever. Als je mensen blijvend uit het drijfzand van schulden wil trekken, moet je naast hen gaan staan.”

De nieuwe, intensievere aanpak van schulden is duurder en wordt daarom nu nog niet standaard aan iedereen aangeboden, terwijl er op langere termijn veel geld mee bespaard kan worden. Bijna de helft van de mensen wordt nu nog op de oude manier geholpen. “Het is zo zonde dat de helft gewoon pech heeft en bij het oude traject wordt ingedeeld.", aldus Wenink. “Daarom moeten we als Den Haag echt meer durven te investeren in deze completere vorm van schuldhulp. Zo kunnen we iedereen die dat nodig heeft weer perspectief bieden.”