Late openingstijden zondag raken werknemers en MKB

Wethouder De Mos heeft een voorstel om winkels in de binnenstad op zondag tot 23:00 uur open te laten blijven, in plaats van de huidige sluitingstijd van 18.00 uur. GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen voor werknemers en kleine winkeliers en stelt voor om de verruiming bij 21.00 te houden.

De zondagavond is momenteel de laatste zekere vrije avond voor winkelmedewerkers in Den Haag. GroenLinks vind het een zorgelijke ontwikkeling als die zekerheid nu wegvalt. Hierover sprak raadslid Maarten De Vuyst ook met medewerkers van grote winkelketens en de FNV die deze zorgen delen. De Vuyst: “Winkelen op zondag tot 23.00 uur is onnodig en onwenselijk. Ook winkelmedewerkers moeten een leven kunnen hebben naast hun werk. Met de mogelijke zondagsopenstelling tot 23.00 geef je bovendien een signaal af waar GroenLinks zich niet in herkent, namelijk dat Den Haag meer en meer in dienst gaat staan van die 24-uurseconomie en alleen maar ingericht wordt op consumptie."

GroenLinks denkt bovendien dat open tot 23.00 ook negatief uitpakt voor het midden en kleinbedrijf. De Vuyst:Kleine winkeliers moeten het met minder talrijk - en dus ook minder flexibel personeel doen. Bovendien kunnen zij eventuele schommelingen in winstmarges moeilijker opvangen. We moeten hen helpen het hoofd boven het water te houden”.

In de verandering die GroenLinks voorstelt kunnen winkels nog steeds langer open, maar dan tot 21.00: voor dit compromis hoopt GroenLinks brede steun te vinden. Donderdag besluit de Haagse gemeenteraad over de sluitingstijden van winkels op zondag.