Op 20 november was een groot artikel te lezen in het AD/HC over de leegstaande Julianakazerne in relatie tot de opvang van vluchtelingen en statushouders. De woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller liet hierin weten dat het stadsbestuur op dit moment afziet van het gebruik van de leegstaande Julianakazerne voor zowel noodopvang als huisvesting voor statushouders.
De gemeente Den Haag staat echter voor de opgave om nog voor het einde van 2015 555 statushouders te huisvesten en moet in 2016 1900 statushouders huisvesten. In dat licht is het opvallend dat het college de leegstaande Julianakazerne in Benoordenhout niet onderzoekt als huisvestingsoptie. Daarom stellen GroenLinks, Haagse Stadspartij, ChristenUnie/SGP, PvdA en de SP vandaag de volgende schriftelijke vragen aan het college:
- Het college liet eerder weten dat er geen formeel verzoek is geweest van het COA voor huisvesting van vluchtelingen in de Julianakazerne en dat de Julianakazerne bij de gemeente ook nooit ter discussie op tafel heeft gelegen. Uit het AD/HC lijkt het of er wel degelijk contact is geweest met de gemeente en dat door de gemeente aan het COA is aangegeven dat er andere plannen zijn met de Julianakazerne. Van groot belang is dat semantische discussies worden voorkomen, er geen halve verhalen worden verteld en de gemeenteraad en de stad transparant worden geïnformeerd. Kan het college bevestigen of er op (ambtelijk) niveau contact met het COA heeft plaatsgevonden over de Julianakazerne en kan het college alle schriftelijke correspondentie die hier eventueel mee gemoeid is geweest openbaar maken?
- Kan het college uitleggen waarom er vanuit de gemeente gesuggereerd is dat er andere plannen zijn voor de leegstaande Julianakazerne terwijl de eigenaar van het pand (de Rijksvastgoeddienst) dit pand aanbiedt voor de opvang van vluchtelingen en statushouders en dus duidelijk is dat de eigenaar het belangrijk vindt dat dit plan de voorkeur geniet en dat voor de eigenaar snelle verkoop dus geen prioriteit heeft?
- Het college is voornemens om bovenop de taakstelling van de huisvesting van 555 statushouders voor 2015 in 2016 ook nog eens 1900 statushouders te gaan huisvesten. Dit is een zeer grote opgave. Waarom wordt er bij voorbaat al een grote leegstaande kazerne afgeschreven zonder onderzoek te doen naar de mogelijkheid tot huisvesting van statushouders?
- Is het college bereid om de Julianakazerne mee te nemen in het onderzoek van de onlangs opgerichte Taskforce naar de huisvesting van statushouders en hierover verslag te doen in de door de wethouder toegezegde brief van de Taskforce die in december zal verschijnen?